Despre Papa Benedict al XVI-lea

Cardinalul Joseph Ratzinger, prefectul Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, a fost ales succesor al Papei Ioan Paul al II-lea la 19 aprilie 2005. La 24 aprilie a celebrat Liturghia de inaugurare a pontificatului său în Piaţa San Pietro, în timpul căreia a primit paliumul şi inelul pescarului. La 7 mai a luat în posesie Biserica Catedrală, Arhibazilica San Giovanni in Laterano.

În timpul pontificatului său, Papa Benedict al XVI-lea a făcut 24 călătorii apostolice. Prima a fost la Koln, Germania, cu ocazia celei de-a XX-a Zi Mondială a Tineretului, în august 2005. Cea mai recentă a fost în Liban, în septembrie 2012. A călătorit în ţări din Europa, America Latină, Africa, Australia, Orientul Mijlociu şi în Statele Unite ale Americii, fiind oaspetele unei reuniuni a Naţiunilor Unite la New York. De asemenea a efectuat 30 de vizite apostolice în Italia.

Prima sa enciclică, “Deus Caritas Est”, a fost publicată la 25 decembrie 2005. A doua enciclică, “Spe Salvi”, la 2 noiembrie 2007. Iar a treia, “Caritas in Veritate”, la 29 iunie 2009. Cât priveşte cărţile Papei Benedict, el a semnat trilogia “Isus din Nazaret” despre viaţa şi învăţăturile lui Isus Cristos, încheiată în noiembrie 2012. Cel de-al doilea volum, primul semnat ca Papă, a apărut în 2007. De asemenea a scris patru exortaţii apostolice post-sinodale: “Sacramentum Caritatis”, despre Euharistie ca izvor şi culme a vieţii şi misiunii Bisericii, în februarie 2007; “Verbum Domini”, despre Cuvântul lui Dumnezeu în viaţa şi misiunea Bisericii, în septembrie 2010; “Africae Munus”, despre Biserica din Africa în slujba reconcilierii, dreptăţii şi păcii, în noiembrie 2011; “Ecclesia in Medio Oriente”, despre Biserica din Orientul Mijlociu – comuniune şi mărturie, în septembrie 2012.

 

www.catholica.ro