Reacţii la anunţul privind retragerea Papei

 • IPS Ioan Robu

  Arhiepiscop de Bucureşti

  Aflat în capitală la 11 februarie, dar între două călătorii, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, a declarat la Radio România Actualități că nu credea că-l va găsi în București „o asemenea surpriză", referindu-se la anunțul pe care Papa Benedict al XVI-lea l-a făcut cu privire la retragerea sa din ministerul petrin. „Nu m-am gândit în nici un moment la acest lucru – continuă arhiepiscopul –, mai ales că aveam în memorie figura Papei Ioan Paul al II-lea care, până la urmă, așa, în condiții grele de sănătate, a continuat totuși misiunea pe care a primit-o pentru Biserica Catolică".

  Reluând declarația Suveranului Pontif, Arhiepiscopul Ioan Robu explică: „Iată, vedem aici imaginea Papei care stă în fața lui Dumnezeu, în adânc examen de conștiință, și ajunge la concluzia că nu mai poate continua această misiune". Prin aceste cuvinte, continuă Arhiepiscopul, „Papa spune că, dacă se retrage, văzând că i-au slăbit puterile fizice, o face din dragoste față de Biserică. El își dă seama că, retrăgându-se, lasă mai departe conducerea Bisericii unui alt cardinal – care va fi ales, desigur. Și o face în mod liber".

  ÎPS Ioan Robu a amintit, totodată, canonul din Codul de Drept Canonic al Bisericii Catolice, nr. 332 &2, care se referă la renunțarea din funcție a unui Pontif Roman: „Dacă se întâmplă ca Pontiful Roman să renunţe la funcţia sa, pentru validitate este necesar ca renunţarea să fie făcută în mod liber şi manifestată în mod regulamentar, fără însă să fie acceptată de cineva".

  „Deși m-a surprins gestul papei – a continuat Înaltpreasfinţitul –, admirația mea față de el nu scade în niciun fel. Gestul lui înseamnă curaj, responsabilitate, realism, și cred că e pentru viitor o nouă perspectivă în slujirea viitorilor papi. Așa cum l-am cunoscut, și cum îl știu toți din preajma lui și din lumea întreagă, el a iubit și iubește Biserica, și pentru că iubește Biserica face acest pas. Sunt sigur că dragostea lumii catolice nu se micșorează din acest motiv, dimpotrivă, cred că după ce mai scade din intensitate surpriza aceasta, va crește mai mult admirația pentru curajul său și pentru responsabilitatea pe care și-a asumat-o acum în fața Bisericii și, cum spune în declarația sa, în fața lui Dumnezeu, după ce și-a examinat conștiința".

  Arhiepiscopul Ioan Robu a adăugat că l-a impresionat, din declarația Papei Benedict, și faptul că le-a mulțumit colaboratorilor săi, care au dus împreună cu el povara conducerii Bisericii, și a cerut iertare pentru defectele sale. „Ultimele rânduri ale declarației Papei – a explicat – arată, de fapt, liniștea sa sufletească în fața acestei grave hotărâri". „Am încredere în lucrarea Duhului Sfânt prin cardinalii care se vor aduna în Conclav și vor decide cine va fi viitorul Papă. Și să fie binevenit!", a spus în încheiere IPS Ioan Robu.

 

www.catholica.ro