• Reacţia Episcopilor americani la retragerea Papei

  Cardinalul Timothy Dolan

  11.02.2013, New York (Catholica) - Cardinalul Timothy Dolan de New York, preşedintele Conferinţei Episcopilor Americani, a dat o declaraţie la scurt timp după ce a aflat astăzi de demisia Papei Benedict al XVI-lea. O redăm în continuare:

  Sfântul Părinte a pus în tot ce a făcut inima tandră a unui păstor, mintea incisivă a unui învăţat şi încrederea unui suflet unit cu Dumnezeu. Demisia sa este un alt semn al marii sale griji pentru Biserică. Suntem trişti că trebuie să demisioneze, dar recunoscători pentru cei opt ani de conducere altruistă ca succesor al Sfântului Petru.

  Deşi avea 78 de ani când a fost ales Papă în 2005, el a mers în toată lumea să îşi întâlnească poporul – şi au fost de toate credinţele. A vizitat pe cei ameninţaţi datorită religiei lor (pe evreii, musulmanii şi creştinii din agitatul Orient Mijlociu), pe săracii disperaţi din Africa, pe tinerii lumii reuniţi pentru el în Australia, Germania, Spania şi Brazilia. Ne-a bucurat şi ţara noastră, Statele Unite ale Americii, atunci când a vizitat Washington-ul şi New York-ul în 2008. Ca om de stat a vorbit la Casa Albă. Ca lider spiritual a condus comunitatea catolică în rugăciune în Parcul Naţional, Stadionul Yankee şi Catedrala Sf. Patrick. Ca păstor care simte durerea, s-a întâlnit în privat, la Nunţiatura Apostolică din Washington, cu victimele abuzurilor sexuale comise de clerici.

  Papa Benedict a vorbit adesea despre semnificaţia adevărurilor veşnice şi a avertizat despre dictatura relativismului. Despre unele valori, precum viaţa umană, aflată deasupra la orice, a învăţat în repetate rânduri. Este un mesaj pentru eternitate. I-a unit pe catolici şi s-a îndreptat spre grupurile schismatice în speranţa de a-i readuce în sânul Bisericii. Mai multe ne unesc decât ne separă, a spus el cu cuvântul şi cu fapta. Este un mesaj pentru eternitate. A vorbit pentru săracii lumii atunci când i-a vizitat şi a scris despre egalitatea dintre naţiuni în mesajele sale pentru pace şi în enciclice. A pledat pentru o împărţire mai echitabilă a resurselor şi pentru respectarea Creaţiei lui Dumnezeu. Cei care l-au întâlnit, l-au ascultat şi i-au citit scrierile clare şi profunde, sunt impresionaţi. În tot ce a spus şi a făcut, i-a îndemnat pe oamenii de pretutindeni să îl cunoască şi să aibă o întâlnire personală cu Isus Cristos.

  Motivaţia demisiei sale reprezintă un moment important pentru vieţile noastre ca cetăţeni ai lumii. Experienţa ne impulsionează să îi mulţumim lui Dumnezeu pentru darul reprezentat de Papa Benedict. Speranţa ne impulsionează să ne rugăm ca sub inspiraţia Duhului Sfânt Colegiul Cardinalilor să aleagă un succesor demn, care să răspundă provocărilor pe care le ridică lumea de astăzi.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro