• Papa Benedict se va muta într-o mănăstire din Vatican

    pr. Federico Lombardi

    11.02.2013, Vatican (Catholica) - După ce Papa Benedict al XVI-lea se va retrage, la sfârşitul lunii februarie, se va dedica unei vieţi de rugăciune şi de studiu într-o mănăstire din Vatican. Sfântul Părinte, care a anunţat astăzi că se va retrage începând din 28 februarie, va sta mai întâi la Castel Gandolfo, după care va merge în Vatican pentru a locui în mănăstirea Mater Ecclesiae. Actualmente mănăstirea este în renovare, dar în mod normal este locuită de un grup de surori care se roagă pentru ministerul Papei, o misiune încredinţată lor de Papa Ioan Paul al II-lea.

    “Se va dedica pe viitor rugăciunii şi meditaţiei”, a spus pr. Federico Lombardi, purtător de cuvânt al Vaticanului, la neaşteptata conferinţă de presă de astăzi, 11 februarie, de la sala de presă a Sfântului Scaun. “Papa nu va intra în regim de clauzură, nici nu va fi limitat în mişcare în vreun fel, având libertatea sa”, a spus pr. Lombardi. “Cu siguranţă este o situaţie nouă şi vom vedea cum se va împăca cu ea”, a adăugat el. Unii se tem că doi Papi în viaţă vor provoca probleme, dar pr. Lombardi a alungat aceste temeri. “Nu mi-aş face probleme deoarece se ştie că Papa Benedict este o persoană discretă şi nu va fi nici o interferenţă cu succesorul său”, a spus el. “Ar fi complet împotriva personalităţii sale.”

    Legat de modul în care Papa a ajuns la această decizie, purtătorul de cuvânt a spus că “nu a fost o decizie pripită; nu este nici deprimat şi nici copleşit de pontificatul său”. Codul de drept canonic susţine că întâlnirea de alegere a următorului Papă, Conclavul, trebuie reunit în maxim 20 de zile după ce scaunul devine vacant. Aceasta înseamnă că Biserica nu va avea un conducător în marea parte a Postului Mare, dar se speră că va fi unul de Paşti. Este prima oară de când Papa Grigore al XII-lea, în 1415, şi-a dat demisia. Papa Benedict îşi va păstra titlul de Cardinal pe care l-a avut înainte să fie ales Papă.

    înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro