• Mitropolitul Hilarion despre retragerea Papei

  Mitropolitul ortodox rus Ilarion

  12.02.2013, Moscova (Catholica) - Un Episcop al Bisericii Ortodoxe Ruse consideră că pontificatul Papei Benedict al XVI-lea a fost ocazia pentru o “dinamică pozitivă” în relaţiile dintre Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă Rusă. “Este un teolog remarcabil, bun cunoscător al tradiţiei Bisericii Ortodoxe, cu sensibilitatea ce a făcut posibilă pentru el construirea relaţiilor cu Biserica Ortodoxă la nivelul corespunzător”, a declarat Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk la 11 februarie.

  “Relaţiile dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Catolică au câştigat o dinamică pozitivă după ascensiunea sa pe Scaunul Romei”, a susţinut Ierarhul ortodox, responsabil cu relaţiile externe ale Patriarhiei Moscovei. Papa Benedict şi-a anunţat luni decizia de a se retrage din îndatoririle papale începând cu 28 februarie. Sfântul Părinte a citat ca motive vârsta înaintată şi forţele fizice diminuate, spunând că de aceea nu mai poate să îşi îndeplinească “în mod adecvat” ministerul încredinţat lui.

  Mitropolitul Ilarion a subliniat că poziţia Pontifului Roman “presupune muncă activă”, şi nu este “o slujire ceremonială”. “Decizia Papei Benedict de a renunţa la poziţia sa în actuala situaţie poate fi văzută ca un act de curaj şi de umilinţă.” Şi-a exprimat recunoştinţa pentru “înţelegerea (arătată de Papă) pentru problemele care împiedică deplina normalizare a relaţiilor ortodoxă-catolice, în special din regiuni precum Ucraina”. Mitropolitul a spus că nu poate uita întâlnirile sale cu Papa, amintind de consideraţia şi sensibilitatea arătate de acesta, de “dorinţa sa de a rezolva împreună problemele din cadrul relaţiilor noastre”.

  A lăudat şi opoziţia fermă a Papei faţă de “dictatura relativismului” şi a spus că “tradiţionalismul şi conservatorismul (său) [...] sunt importante pentru milioane de creştini, catolici şi ne-catolici, care caută conservarea valorilor creştine spirituale şi morale tradiţionale”. “Rămâne doar să sperăm că succesorul său va continua să meargă pe acelaşi drum şi că relaţiile ortodoxo-catolice vor continua să se dezvolte progresiv, pentru binele comun al întregii creştinătăţi.”

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro