• Activităţile Papei până în ultima zi de pontificat

  pr. Federico Lombardi

  13.02.2013, Vatican (Catholica) - Pr. Federico Lombardi, S.J., director al biroului de presă al Sfântului Scaun, a prezentat activităţile Sfântului Părinte până pe data de 28 februarie, când îşi va încheia pontificatul. Mâine, Papa Benedict al XVI-lea se va întâlni cu păstorii romani în Aula Paul al VI-lea. La 15 februarie îi va primi pe reprezentanţii asociaţiei “Pro Petri Sede” şi pe preşedintele României, Traian Băsescu. Pe 16 îl va primi pe preşedintele Guatemalei. Tot în acea zi îi va primi pe Episcopii italieni din regiunile Liguria şi Lombardia.

  Sâmbătă, 16 februarie, de la 6PM, Papa se va întâlni cu premierul italian, Mario Monti, iar după o săptămână, în 23 februarie, înainte de amiază, cu preşedintele italian, Giorgio Napolitano. “Ambii”, a spus pr. Lombardi, “şi-au exprimat dorinţa de a se întâlni pentru un scurt timp cu Papa.” Din 17 februarie, după rugăciunea Angelus de la miezul zilei, până în dimineaţa zilei de 23 februarie, Sfântul Părinte şi Curia Romană vor participa la exerciţiile spirituale tradiţionale pentru Postul Mare, conduse în acest an de Cardinal Gianfranco Ravasi. În acea săptămână, miercuri, nu va fi audienţă generală. Pe 24 februarie însă Pontiful va recita din nou Angelusul cu pelerinii strânşi în Piaţa San Pietro.

  Au fost anulate întâlnirile cu Episcopii italieni din regiunea Le Marche, prevăzute între 25 şi 28 februarie, precum şi primirea preşedintelui Camerunului, care ar fi trebuit să aibă loc chiar pe 28 februarie. Pe 25 februarie în schimb Sfântul Părinte se va întâlni cu câţiva Cardinali, într-o audienţă privată. Pe 27 februarie va fi ultima audienţă generală, în Piaţa San Pietro. Pe 28 februarie, în ultima zi a pontificatului, Papa Benedict al XVI-lea se va întâlni cu membrii Colegiului Cardinalilor în Aula Clementină, iar la 5PM va merge cu elicopterul la Castel Gandolfo.

  Perioada de sede vacante va începe practic din 1 martie. Toate vizitele şi activităţile care ar cere prezenţa Papei vor fi anulate. Când va începe perioada sede vacante, Cardinalii vor demara pregătirile pentru Conclav. Există diverse cerinţe de îndeplinit, schimburi de opinii, se va analiza situaţia Bisericii, toate pentru ca în cele din urmă Cardinalii să aibă nişte principii clare în alegerea noului Papă. De aceea Conclavul nu poate fi convocat decât între a 15-a şi a 20-a zi de la începerea perioadei vacante. “Dacă totul merge normal, s-ar putea estima începerea Conclavului undeva între 15 şi 19 martie”, a spus pr. Lombardi. “Pe moment nu putem da o dată exactă deoarece ţine de Cardinali să o stabilească.”

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro