• Răspunsuri la noi întrebări ale jurnaliştilor despre retragerea Papei

  pr. Federico Lombardi

  14.02.2013, Vatican (Catholica) - Un Pontif care se retrage este un eveniment care nu a mai avut loc de 600 de ani, aşadar există multe întrebări pe care şi le pun jurnaliştii şi credincioşii în general. În cadrul conferinţei de presă din ziua de 13 februarie 2013, în care a fost prezentat calendarul ultimelor evenimente ale pontificatului Papei Benedict al XVI-lea, pr. Federico Lombardi a răspuns la numeroase întrebări legate de ce se va întâmpla înainte şi după ziua de 28 februarie. Pe lângă clarificările privind următorul Conclav, la întrebările legate de numele şi îmbrăcămintea Papei Benedict al XVI-lea după 28 februarie, pr. Lombardi a declarat că, “pe cât pot părea de secundare sau formale aceste întrebări”, ele fac trimitere la “aspecte importante cu caracter juridic şi la implicaţii asupra cărora trebuie să aibă loc o reflecţie în care să fie implicat Papa însuşi”, şi pentru care, actualmente, nu există informaţii de comunicat.

  Nu va mai exista un moment cu o semnificaţie particulară sau cu o relevanţă juridică pentru a marca încheierea pontificatului Sfântului Părinte. Normele codului de drept canonic, a explicat pr. Lombardi, prevăd opţiunea ca Papa să poată renunţa la ministerul său, cu condiţia ca această decizie să fie “luată liber şi manifestată adecvat”. “Acest lucru Papa l-a făcut. Să reţinem, aşadar, că nu există alte acte de realizat, renunţarea este validă în forma sa, având în vedere că luni a fost făcută în limba latină, semnată de Papa şi rostită în faţa Cardinalilor”. La cuvintele Papei, Cardinalii şi-au arătat direct surprinderea; jurnaliştii s-au întrebat care este acum, la distanţă de trei zile de la şocul iniţial al veştii, atmosfera din Vatican? Pr. Lombardi a răspuns că “pentru mulţi starea de spirit fundamentală este în continuare de surprindere, şi prin urmare de reflecţie asupra semnificaţiei pe care o are această decizie pentru Biserică şi pentru Curia Romană implicată”.

  “Din partea mea”, a adăugat pr. Lombardi, “simt un sentiment de mare admiraţie pentru această decizie liberă, umilă, responsabilă, lucidă a Sfântului Părinte, cu motivaţiile foarte clare privind evaluarea forţelor sale care scad şi a binelui Bisericii”. “Noi toţi l-am văzut devenind mai fragil, chiar dacă îi revenea lui să evalueze gravitatea acestui fapt. Sunt impresionat de faptul că Papa a făcut această evaluare trăind pe deplin ministerul său până în acest moment, şi este admirabil că el estimează: ‘Mi-am îndeplinit până acum ministerul; pentru a fi îndeplinit mai departe în mod adecvat în lumea de astăzi, este nevoie de mai multă forţă’”.

  Renunţarea unui Papă la propriul minister, a reafirmat purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, “nu a inventat-o Papa Benedict al XVI-lea”, el doar “a pus-o în practică, demonstrând un mare curaj în a o utiliza primul în această formă, cu un spirit de credinţă şi de iubire pentru Biserică”. Tocmai în virtutea acestei legături puternice cu Biserica şi a marii discreţii şi înţelepciuni care au caracterizat dintotdeauna personalitatea sa, Joseph Ratzinger, deşi de la 1 martie va avea libertate de mişcare în interiorul Statului Vaticanului, se va abţine de la orice formă de comunicare sau de interferenţă. Acest lucru va avea loc atât la nivel personal, cu Cardinalii sau alte persoane din Curie, pentru a face clară deplina lor libertate şi autonomie (astfel se justifică şi alegerea de a merge pentru un timp la Castel Gandolfo), cât şi la nivel public, evitând declaraţii care ar putea “da naştere unui sentiment de interferenţă sau de luări de poziţie influente”. Totuşi, “dacă este vorba despre a scrie un text teologico-spiritual ca hrană utilă pentru Poporul lui Dumnezeu, se poate ca acest lucru să aibă loc”.

  Tocmai de aceea, a afirmat pr. Lombardi, “nu există nici o îngrijorare din partea Colegiului Cardinalilor în faţa faptului ca actualul Papă să continue să locuiască în Vatican”. “Este o decizie înţeleaptă aceea de a rămâne între zidurile Vaticanului, cu posibilitatea sa de a studia şi a se ruga. Şi Cardinalii vor fi fericiţi să aibă foarte aproape o persoană care mai mult ca oricine poate să înţeleagă care sunt necesităţile spirituale ale Bisericii şi ale Succesorului lui Petru”. Au existat curiozităţi şi cu privire la ce va face Mons. Georg Gaenswein. Va rămâne prefect în timpul de sede vacante sau va merge cu Papa ca secretar? “La aceste întrebări trebuie să răspundă Mons. Georg”, a precizat pr. Lombardi. Este clar că nu decade din funcţia de prefect al Casei Pontificale, iar în ceea ce priveşte rolul de secretar personal, pr. Lombardi a declarat: “Dacă cunosc stilul Sfântului Părinte, nu cred că va dori să apeleze, în retragerea lui la mănăstire, la un Episcop ca secretar personal”.

  Este importantă, apoi, eventuala numire, în următoarele zile, a noului preşedinte al IOR – Banca Vaticanului, deoarece procedurile “erau în desfăşurare de mai mult timp, şi nu au fost întrerupte pentru că Papa a anunţat retragerea sa”. “Dacă într-o zi Joseph Ratzinger, ca ex-Papă, nu va fi de acord cu o decizie a succesorului său, cine va avea dreptate?” au întrebat jurnaliştii la finalul conferinţei de presă. Purtătorul de cuvânt a răspuns simplu: “Papa este Papa, şi aşa cum ne învaţă teologia, sunt condiţii de încredere în asistenţa Spiritului Sfânt. Condiţii rare care sunt legate de ministerul petrin, de slujirea Papei”. Prin urmare, “persoana care a renunţat la acest minister nu se bucură de această asistenţă particulară, de a călăuzi Biserica Universală, aşadar această problemă nu se pune”.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro