• Alte precizări ale pr. Lombardi în urma anunţului retragerii Papei

  pr. Federico Lombardi

  16.02.2013, Vatican (Catholica) - Vorbind despre ceea ce va face Papa Benedict al XVI-lea după ziua de 28 februarie, pr. Federico Lombardi, în cadrul unei conferinţe de presă din data de joi, 14 februarie 2013, a explicat că acesta va fi însoţit de “nucleul fundamental al Casei Pontificale”. În primul rând, întâlnindu-se cu jurnaliştii, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun a pus în evidenţă faptul că în Aula Paul al VI-lea, la întâlnirea obişnuită cu preoţii Diecezei de Roma de la intrarea în Postul Mare, Papa Benedict al XVI-lea a oferit o mărturie unică despre Conciliului Vatican II, trăit de el personal, prezentând amploarea şi valoarea istorică a acestuia.

  Pr. Lombardi a vorbit apoi despre atmosfera destinsă, despre zâmbetul Sfântului Părinte şi despre aplauzele din ziua de 13 februarie, Miercurea Cenuşii, din Bazilica San Pietro, cu ocazia ultimei mari celebrări prezidate de Papa: “Autoritatea, luciditatea şi seninătatea discursului său ne-au impresionat mult, aşa cum m-a impresionat şi pe mine, ieri seară, zâmbetul său în timp ce ieşea din Bazilică după celebrare. Cred că l-am observat cu toţii. Zâmbetul cu care Papa a încheiat celebrarea, după acele aplauze extraordinare… Chiar într-un timp în care se spune să nu se aplaude în biserică, au părut a fi aplauze care nu s-ar mai fi terminat!”

  Vorbind despre aranjamentele de după 28 februarie, pr. Lombardi a explicat că Sfântul Părinte va fi însoţit mai întâi la Castel Gandolfo şi apoi în mănăstirea din Vatican de Mons. Georg Gaenswein, care va rămâne atât prefect al Casei Pontificale cât şi secretar personal al Papei, şi de personalul Casei Pontificale, care s-a ocupat în aceşti opt ani de viaţa cotidiană a Papei. A mai precizat apoi că înainte de data de 1 martie, Cardinalii care vor sosi în Vatican nu vor locui în Casa Santa Marta, ci doar după această dată. A confirmat faptul că Conclavul va începe între 15 şi 20 martie, “data exactă urmând a fi comunicată în timpul la sede vacante”, şi că atât Cardinalul Walter Kasper cât şi Cardinalul Severino Poletto vor participa la Conclav. Ambii vor împlini vârsta de 80 de ani în luna martie, iar limita prevăzută pentru a nu mai fi admis la vot este împlinirea acestei vârste înainte de prima zi din sede vacante.

  Întrebat de jurnalişti cum se va adresa lumea Papei în viitor, pr. Lombardi a explicat că “nu este încă clar” dacă va fi “Episcop emerit de Roma”, şi a mai precizat: “Cred că pot să confirm faptul că Benedict al XVI-lea este un titlu la care nu poate să renunţe: este numele său ca Papă, pe care l-a purtat pentru întreaga Biserică şi pentru întreaga lume, în mod oficial, timp de opt ani. Aşadar cu siguranţă noi vom continua să îi putem spune Benedict al XVI-lea. Acest lucru nu se schimbă şi nu poate evident să se schimbe!” Încă o dată a mai subliniat că retragerea Pontifului este legată de îmbătrânire şi că nici căderea din timpul călătoriei în Mexic, niciodată dezminţită, şi nici raportul comisiei alcătuite din trei Cardinali (Julian Herranz, Jozef Tomko şi Salvatore De Giorgi), pe care Papa a instituit-o în luna aprilie a anului trecut pentru a conduce investigaţia internă privind scurgerile de documente, nu au fost factori determinanţi în luarea deciziei sale.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro