• Câteva întrebări şi răspunsuri despre retragerea Papei

  Papa Benedict al XVI-lea

  21.02.2013, Vatican (Catholica) - Renunţarea de către Papa Benedict al XVI-lea la conducerea Bisericii Catolice a ridicat multe întrebări, nu doar în lumea catolică. Unele întrebări sunt de natură practică, altele fiind ecourile unor îndoieli seculare. Pr. Federico Lombardi, director al biroului de presă al Vaticanului, a susţinut mai multe conferinţe de presă începând din 11 februarie, când s-a anunţat retragerea. Agenţia Zenit a selectat 20 dintre aceste întrebări şi răspunsuri, punându-le într-o formă rezumată. Nu sunt deci citate exact cuvintele pr. Lombardi ci e vorba mai mult de un rezumat în fiecare caz.

  1. Care va fi ultima apariţie publică a Papei Benedict al XVI-lea?

  Ultima apariţie ca Papă va fi la audienţa generală din 27 februarie 2013, în Piaţa San Pietro. Cu titlu excepţional, audienţa generală va include Liturghia Cuvântului şi momente de rugăciune. În următoarea zi, joi, 28 februarie, va primi în audienţă în Aula Clementină din Sfântul Scaun câţiva Cardinali. Aceea va fi ultima audienţă a acestui pontificat.

  2. Suferă Papa Benedict al XVI-lea de vreo anumită boală gravă?

  Nu, Papa Benedict al XVI-lea nu suferă în mod particular de vreo boală gravă.

  3. Este adevărat că Papa Benedict al XVI-lea are un stimulator cardiac?

  Da, este adevărat că Papa Benedict al XVI-lea are un stimulator cardiac. Îl are încă din vremea când era Cardinal, prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei. Acum câteva săptămâni au fost schimbate bateriile acestui stimulator cardiac.

  4. Va mai fi publicată enciclica despre credinţă scrisă de Papa Benedict al XVI-lea?

  Nu, nu există în plan publicarea enciclicii, dat fiind că Papa Benedict al XVI-lea nu a reuşit să o termine. Dacă se va hotărî să o publice, ea nu va avea rangul de enciclică.

  5. De ce a ales Papa Benedict al XVI-lea ora 8PM a zilei de 28 februarie pentru a-şi încheia ministerul petrin?

  Pentru că este ora la care în mod normal îşi încheie ziua de lucru.

  6. Unde se va retrage Papa Benedict al XVI-lea după încheierea pontificatului?

  Iniţial, pentru o perioadă de două luni, la reşedinţa papală de la Castel Gandolfo. Mai apoi se va întoarce în Vatican, pentru a locui în mănăstirea Mater Ecclesiae.

  7. Este adevărat că Papa Benedict al XVI-lea s-a hotărât asupra retragerii în timpul călătoriei în Mexic?

  În timpul călătoriei apostolice în Mexic şi Cuba s-a concretizat suplimentar pentru Papa Benedict al XVI-lea ideea retragerii, în contextul unui proces lung de reflecţie şi de discernământ pe această temă. Oricum, călătoria în sine nu a avut vreo relevanţă particulară în acest sens.

  8. Care va fi numele şi titlul Papei Benedict al XVI-lea după 28 februarie?

  Este încă o problemă asupra căreia se reflectează. Există desigur unanimitatea privitor la păstrarea numelui de Benedict al XVI-lea şi că titlul lui trebuie să fie “Episcop emerit de Roma”. În Anuarul Pontifical, Benedict al XVI-lea va continua să fie numele folosit oficial.

  9. Va lua Papa Benedict al XVI-lea parte la Conclavul pentru alegerea succesorului său?

  Nu, Papa Benedict al XVI-lea nu va lua parte la Conclavul ce va alege succesorul său şi nu va face parte din Colegiul Cardinalilor.

  10. Cum se va îmbrăca Papa Benedict al XVI-lea după 28 februarie?

  Nu se ştie încă cum se va îmbrăca Papa Benedict al XVI-lea după 28 februarie.

  11. Există prevăzut în regulamentul Bisericii scenariul retragerii?

  Da, retragerea Papei este acoperită şi reglementată în Codul de Drept Canonic.

  12. Ce va face Arhiepiscopul Georg Gänswein, secretarul personal al Papei Benedict al XVI-lea, în ultimele luni prefect al Casei Pontificale?

  Arhiepiscopul Georg Gänswein va continua să fie secretarul personal al Papei Benedict al XVI-lea. Îl va însoţi la Castel Gandolfo (şi mai apoi la mănăstirea Mater Ecclesiae), continuând să fie şi prefect al Casei Pontificale. Similar, este posibil ca cel de-al doilea secretar personal al său să meargă la Castel Gandolfo pentru o perioadă.

  13. Cine va locui cu Papa Benedict al XVI-lea la mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican, după retragere?

  Câteva femei din grupul de persoane consacrate Memores Domini, care îl ajută pe Papa în treburile casnice, precum şi secretarul personal, Arhiepiscopul Georg Gänswein, vor locui şi îl vor asista pe Papa Benedict al XVI-lea după retragere.

  14. Scandalul intitulat de presă Vatileaks a influenţat decizia Papei?

  Nu a avut nici o relevanţă. Dacă dorim să primim informaţia corectă trebuie să ne limităm la ceea ce a spus Papa despre retragerea sa.

  15. Când va începe, aproximativ, Conclavul?

  Cel mai sigur va începe cândva între 15 şi 20 martie.

  16. A schimbat recent Papa Benedict al XVI-lea normele pentru alegerea Succesorului lui Petru?

  Nu, Papa Benedict al XVI-lea nu a schimbat recent aceste norme. A făcut unele mici modificări în 2007, legat de sistemul de votare. Modificarea din 2007 face ca majoritatea de două-treimi să fie mereu necesară în procesul de votare din Conclav. Dar restul normelor în vigoare continuă să fie cele din constituţia apostolică “Universi Dominici Gregis”.

  17. Există lupte după putere în Vatican?

  În toate instituţiile există o dinamică ce duce la diferite opinii, ceea ce este mereu ceva bun. Diferenţa şi diversitatea de opinii sunt pozitive dacă duc spre binele instituţiei respective. Dar acestor diferenţe nu trebuie să li se acorde prea mare greutate, necorespunzând realităţii sau intenţiilor persoanei. A spune că există o luptă pentru putere nu corespunde realităţii despre ce se întâmplă în Biserică în acest moment.

  18. L-a intervievat Peter Seewald pe Papa Benedict al XVI-lea înainte de a-şi anunţa retragerea?

  Jurnalistul german Peter Seewald, care l-a intervievat pe Papa Benedict al XVI-lea de mai multe ori în trecut, a fost din nou la Pontif acum două luni şi jumătate. Interviul urmează să fie inclus în biografia oficială a Papei Benedict, la care lucrează Seewald.

  19. Va merge Papa Benedict al XVI-lea să îl întâlnească pe noul Papă?

  Nu există planuri pentru o întâlnire între cei doi.

  20. De ce a ales Papa Benedict al XVI-lea să stea într-o mănăstire din Vatican, după două luni la Castel Gandolfo, şi nu să se întoarcă în Bavaria natală?

  Deşi Papa Benedict al XVI-lea nu a explicat clar, prezenţa sa şi rugăciunea sa în Vatican vor da continuitate papalităţii. Mai mult, Papa Benedict trăieşte în Vatican de peste trei decenii.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro