• În ultimele luni sănătatea Papei s-a deteriorat mult

  Peter Seewald

  21.02.2013, Oxford (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea era “epuizat şi abătut” cu mult înainte de anunţarea retragerii la 11 februarie, susţine biograful său, Peter Seewald. În articolul “Adio, Papă”, din ediţia din 18 februarie a publicaţiei germane Focus, Seewald spune că în ultimele luni a avut mai multe întâlniri cu Pontiful de 85 de ani, pentru a-i pregăti noua biografie. “Nu l-am văzut niciodată pe Papa Benedict atât de secat de energie” şi atât de “profund abătut” cum l-a văzut vara trecută, a spus el.

  Întrebat ce se mai poate aştepta de la acest pontificat, spune Seewald, Papa a răspuns: “De la mine, nu multe. Sunt un om bătrân şi mi-am pierdut forţele. Cred că am făcut suficient.” Jurnalistul german, bavarez ca origini şi fost editor la Der Spiegel, a publicat mai multe cărţi interviu cu Papa Benedict, inclusiv o biografie în 2006 şi best-seller-ul “Lumina lumii” în 2010. Papa i-a spus că al treilea volum al seriei “Isus din Nazaret”, apărut în noiembrie, va fi ultima sa carte. Seewald a negat că scandalul Vatileaks ar fi avut vreo influenţă în decizia Pontifului, care a fost însă uimit de trădarea fostului său valet, Paolo Gabriele. “Este adevărat că trădarea valetului a fost o experienţă dureroasă”, a admis însă Seewald. “Dar cu siguranţă nu i-a influenţa decizia semnificativ. În discuţia noastră de 90 de minute de vara trecută, de la Castel Gandolfo, Papa nu era disperat.”

  Vorbind cu jurnaliştii la 16 februarie, pr. Federico Lombardi, purtător de cuvânt al Vaticanului, a confirmat că Seewald s-a întâlnit cu Pontiful în august şi noiembrie, adăugând că nu are motive să nu creadă afirmaţiile jurnalistului. Conferinţa Episcopilor Germani, cu cei 66 de membri, dintre care şase Cardinali ce vor participa la Conclav, a dezbătut problema retragerii Papei la reuniunea dintre 18 şi 21 februarie. Într-un interviu anterior pentru agenţia KNA, preşedintele Conferinţei, Arhiepiscopul Robert Zollitsch de Freiburg, a spus că la întâlnire se va discuta şi despre rolul femeii în Biserică şi despre abuzurile sexuale ale preoţilor, precum şi că vor formula o declaraţie despre folosirea pilulelor de a doua zi de către victimele violurilor.

  Fostul preşedinte al Conferinţei Episcopale, Cardinalul Karl Lehmann de Mainz, a spus pentru KNA că crede că Papa a fost “mai degrabă singur” şi nu a avut mereu “oameni buni lângă el”, adăugând că s-a gândit că decizia Papei este semnul “dezamăgirii privitor la anumite operaţii din Vatican”.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro