• Confirmate detaliile privind ultima săptămână de pontificat

  pr. Federico Lombardi

  22.02.2013, Vatican (Catholica) - Părintele iezuit Federico Lombardi, director al biroului de presă al Vaticanului, a prezentat ieri o serie de informaţii privind calendarul Sfântului Părinte şi a clarificat diverse aspecte apărute în ultimele zile. A fost prezent la eveniment şi pr. bazilian Thomas Rosica, directorul postului canadian de televiziune Salt & Light, rugat personal de pr. Lombardi să îl asiste în relaţia cu presa în această perioadă.

  Iezuitul a oferit detalii despre ultima săptămână a Pontifului Suprem înainte ca retragerea sa să devină efectivă, de la 28 februarie. Actualmente Papa, alături de Curia Romană, participă la exerciţiile spirituale ţinute de Cardinalul Gianfranco Ravasi. La finalul exerciţiilor, sâmbătă, Sfântul Părinte se va adresa celor prezenţi. Mai apoi, Papa Benedict se va întâlni în privat cu Giorgio Napolitano, preşedintele Italiei.

  Duminică, Sfântul Părinte se va adresa credincioşilor veniţi în Piaţa San Pietro la ultima rugăciune Angelus din acest pontificat. Miercuri, un număr mare de persoane sunt aşteptate să participe la ultima audienţă generală a Papei, în Piaţa San Pietro. Până acum, 30.000 de persoane au cerut bilete pentru acest eveniment. Sfântul Părinte îi va saluta pe participanţi din papamobil, la finalul audienţei. Pr. Lombardi a negat zvonurile că va fi o Liturghie a Cuvântului, spunând că audienţa va avea formatul obişnuit pentru audienţele generale.

  În ultima zi a pontificatului, Papa Benedict îi va saluta personal pe Cardinalii prezenţi în Roma, dar nu va exista un discurs din partea Sfântului Părinte. La 5PM, Sfântul Părinte îl va saluta pe Cardinalul Tarcisio Bertone, secretar de stat, în curtea San Damasco, după care va merge pe heliportul vatican, unde îl va saluta pe Cardinalul Angelo Sodano, decanul Colegiului Cardinalilor, de acolo zburând la reşedinţa papală de la Castel Gandolfo. La sosire, Sfântul Părinte va fi întâmpinat de preşedintele şi secretarul guvernoratului Vaticanului, alături de primarul şi câteva autorităţi ale oraşului Castel Gandolfo. Papa îi va saluta pe credincioşi de pe balconul Palatului Apostolic.

  Pr. Lombardi a confirmat că data Conclavului, subiect al atâtor speculaţii de presă, va fi stabilită exclusiv de adunarea Cardinalilor, pe perioada de sede vacante. De asemenea a spus că nu există vreo confirmare despre un eventual motu proprio al Papei înainte de retragere. Documentul, dacă va veni, ar putea să indice unele schimbări în regulile Conclavului, stabilite acum de constituţia apostolică “Universi Dominici Gregis.” În fine, directorul biroului de presă al Vaticanului a negat raportul despre o posibilă decizie de definire a relaţiilor cu Societatea Sf. Pius al X-lea. Sfântul Părinte, a spus pr. Lombardi, “a decis să încredinţeze problema următorului Papă”.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro