• Din umil slujitor, Papa devine simplu pelerin

  01.03.2013, Castel Gandolfo (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea, care şi-a început pontificatul descriindu-se pe sine ca “un umil slujitor în via Domnului”, a descris retragerea lui ca un timp în care va fi “un simplu pelerin, care îşi începe ultima etapă a pelerinajului său pe acest pământ”. Pontiful în vârstă de 85 de ani a sosit la Castel Gandolfo în ziua de 28 februarie 2013, cu aproximativ două ore şi jumătate înainte de încheierea pontificatului său. El intenţionează să petreacă două luni la vila papală aflată la sud de Roma, până când vor fi terminate lucrările de amenajare a unei foste mănăstiri din Grădinile Vaticanului, Mater Ecclesiae, unde Pontiful emerit îşi va petrece restul vieţii în rugăciune.

  În Roma, în jurul orei 17, la care era planificată plecarea Papei, cu elicopterul, din Vatican, la toate bisericile au bătut clopotele. Înainte de plecare, în curtea San Damaso, el i-a salutat pe superiorii Secretariatului de Stat, în frunte cu secretarul de stat, Cardinalul Tarcisio Bertone, şi cu Cardinalii Agostino Vallini şi Angelo Comastri, şi pe membrii Gărzii Elveţiene prezenţi. După o scurtă oprire în faţa Grotei de la Lourdes din Grădinile Vaticanului, Papa a fost dus apoi cu maşina la heliport, împreună cu secretarul său personal, Mons. Georg Ganswein. L-au întâmpinat acolo Cardinalul decan Angelo Sodano şi Cardinalul Giovanni Lajolo. Castel Gandolfo se află la distanţă de circa 50 km de Roma. Atunci când elicopterul la bordul căruia se afla Sfântul Părinte se apropia de această localitate, au început să sune clopotele tuturor bisericilor Diecezei de Albano, ca semn că soseşte Papa.

  La ora 17.23, elicopterul a aterizat pe heliportul Vilelor Pontificale, şi Papa Benedict al XVI-lea a fost întâmpinat de Cardinalul Giuseppe Bertello şi de autorităţile Guvernatoratului Vaticanului, de primarul localităţii, Milvia Monachesi, de directorul Vilelor, Saverio Petrillo, şi de Episcopul Marcello Semeraro. A fost dus apoi cu maşina până la Palatul Apostolic. Cu câteva ore înainte de sosirea lui, localnici, pelerini, jurnalişti şi vizitatori au început să umple Piaţa Libertăţii, din faţa reşedinţei papale. Aşteptându-l pe Papa, ei s-au rugat Rozariul. Imediat după ce a intrat în clădire, Pontiful a mers sus şi, de la balconul care dă spre piaţă, a salutat mulţimea, care l-a întâmpinat strigându-i numele, aplaudându-l şi agitând pancartele cu mesaje de recunoştinţă. “Iubiţi prieteni, sunt bucuros să fiu împreună cu voi, înconjurat de frumuseţea creaţiei şi de prietenia voastră, care îmi face atât de mult bine”, le-a spus el celor prezenţi.

  “Ştiţi că pentru mine ziua de astăzi este diferită de celelalte. Ştiţi că nu mai sunt Pontif Suprem al Bisericii Catolice – voi fi până la ora 8, dar nu şi după aceea. Sunt un simplu pelerin care îşi începe ultima etapă a pelerinajului său pe acest pământ”, a spus el. “Dar cu toată inima mea, cu toată iubirea mea, cu rugăciunile mele, cu reflecţia mea, cu toată puterea mea interioară, doresc în continuare să slujesc binele comun şi binele Bisericii şi al omenirii”. Papa Benedict al XVI-lea le-a mulţumit celor prezenţi pentru susţinerea lor şi le-a cerut să continue să se roage şi să lucreze şi ei pentru binele Bisericii. “Din toată inima mea, vă dau binecuvântarea mea”, a mai spus el, înainte de a da o binecuvântare simplă, în limba italiană, în numele Tatălui, al Fiului şi al Duhului Sfânt.

  Enzo Romagnoli, care are un magazin în apropierea vilei papale, a declarat pentru Catholic News Service că s-a născut în timpul pontificatului Papei Pius al XI-lea. “De atunci, i-am văzut aici pe toţi Papii”. “Este deopotrivă trist şi frumos” să îl aibă pe Papa Benedict al XVI-lea în oraş acum când se retrage, a spus el, “dar suntem onoraţi să fie aici”. Romagnoli a spus că atunci când călătoreşte şi le spune oamenilor că este din Castel Gandolfo, toţi ştiu unde se află acesta, ceea ce este o onoare pentru un oraş atât de mic. Mauro Giovannucci, care are o măcelărie în piaţa principală, a declarat pentru CNS: “Este un eveniment unic, o nouă experienţă de entuziasm şi bucurie. Când Papa este aici, şi aerul e mai plăcut”. El s-a rugat ca Dumnezeu să îl ajute pe Papa Benedict al XVI-lea; “Noi toţi îl iubim”.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro