• Patriarhul Kirill speră ca următorul Papă
  să continue linia Papei Benedict al XVI-lea

  Patriarhul rus Kirill

  06.03.2013, Moscova (Catholica) - Patriarhul Kirill speră ca următorul Pontif Roman să continue să dezvolte relaţii bune cu Biserica Ortodoxă Rusă, aşa cum a făcut Papa Benedict al XVI-lea. Într-un mesaj adresat Papei emerit publicat vineri, 1 martie 2013, în limba engleză, pe situl oficial al Departamentului pentru Relaţii Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill şi-a exprimat “iubirea fraternă în Cristos şi respectul”. El a vorbit despre decizia Papei Benedict al XVI-lea de a se retrage ca fiind una de simplitate şi umilinţă.

  “Am îndrăgit întotdeauna poziţia consecventă a Sanctităţii Voastre, caracterizată de a nu face compromisuri în probleme de credinţă şi de angajament faţă de tradiţia vie a Bisericii. Într-o perioadă în care ideologia permisivităţii şi relativismul moral încearcă să scoată valorile morale din vieţile oamenilor, aţi ridicat cu curaj glasul în apărarea idealului Evangheliei, a demnităţii înalte a fiinţelor umane şi a chemării lor la libertatea faţă de păcat”.

  Patriarhul Kirill a reamintit “cu căldură” întâlnirile pe care cei doi le-au avut înainte ca Joseph Ratzinger să fie ales Papă. Mulţi oameni au sperat ca Papa Benedict al XVI-lea să se poată întâlni cu Patriarhul Kirill în timpul pontificatului său. Deşi o astfel de întâlnire nu a avut loc niciodată, Patriarhul Kirill a susţinut că Papa Benedict al XVI-lea a adus cele două Biserici mai aproape. “În anii pontificatului Sanctităţii Voastre, a avut loc o bună dezvoltare a relaţiilor dintre Bisericile noastre, care au o mare responsabilitate pentru mărturia comună dată în lumea modernă pentru Cristos cel Răstignit şi Înviat”. “Sper sincer ca relaţiile bune şi de încredere stabilite cu participarea activă a Sanctităţii Voastre să se dezvolte sub succesorul Dumneavoastră”, a adăugat Patriarhul.

  “Primiţi urările mele din inimă pentru o sănătate bună, mulţi ani de viaţă şi ajutorul lui Dumnezeu în viaţa Sanctităţii Voastre dedicată rugăciunii şi lucrării teologice”, a concluzionat el. “‘Dumnezeul speranţei să vă umple de toată bucuria şi pacea în credinţă’ (Romani 15,13)”.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro