• Despre Conclavul ce va alege următorul Papă

    12.02.2013, Vatican (Catholica) - Conclavul care îl va alege pe Succesorul Papei Benedict al XVI-lea va fi organizat după “Ordo Rituum Conclavis”, ritual stabilit de constituţia apostolică “Universi Dominici Gregis”, a Papei Ioan Paul al II-lea, mai exact paragraful 27. Cardinalul camerlengo, care are un rol fundamental în perioada “sede vacante”, este Cardinalul Tarcisio Bertone, numit de Papa Benedict al XVI-lea la 4 aprilie 2007.

    Cardinalii electori, după continentele de unde provin, vor fi astfel: 61 europeni, 19 latino-americani, 14 nord-americani, 11 africani, 11 asiatici şi 1 din Oceania. Aceste cifre ar putea fi schimbate dacă până pe 28 februarie vor mai fi creaţi noi Cardinali, însă depinde şi de data exactă a începerii Conclavului: de exemplu Cardinalul Walter Kasper împlineşte 80 de ani la 5 martie. Cardinalul Lubomyr Husar cert nu va face parte din Conclav pentru că depăşeşte pragul de 80 de ani cu două zile înainte de retragerea Papei: la 26 februarie. Cardinalul Severino Poletto împlineşte aceeaşi vârstă la 18 martie, iar Cardinalul Juan Sandoval Iniguez la 28 martie – probabil Conclavul va începe mai rapid de aceste date, deci vor lua parte la el. Tot pe motiv de vârstă, Cardinalul Lucian Mureşan (82 de ani) nu se va afla în Conclav.

    Ţara cu cei mai mulţi Cardinali electori este Italia: 21 în total. Dintre toţi Cardinalii cu drept de vot, 67 au fost creaţi de Papa Benedict al XVI-lea, iar restul de 50 de Papa Ioan Paul al II-lea. Nu mai există deci Cardinali sub 80 de ani care să fi primit însemnele purpurii de la Papa Paul al VI-lea, de exemplu. Cei 117 de Cardinali – care la 28 februarie au drept de vot – vor fi găzduiţi la reşedinţa Casa Santa Marta, votul desfăşurându-se, conform tradiţiei, în Capela Sixtină. Cardinalii electori vor rămâne în Vatican pe toată perioada Conclavului, fiind interzisă contactarea lor pe drumul înspre Capela Sixtină de la reşedinţă sau invers. Toate formele de comunicare cu exteriorul sunt interzise. Ca în trecut, se va folosi soba din Capela Sixtină pentru a arde voturile şi pentru a anunţa alegerea viitorului Papă.

    înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro