• Oameni cheie ai următorului Conclav

  Cardinalul Jorge Mario Bergoglio

  16.02.2013, Roma (Catholica) - După cum se întâmplă de obicei când un Conclav este imediat după colţ, se lucrează la diverse liste de potenţiali Succesori ai Sfântului Petru. Dar dincolo de candidaţii potenţiali mai există nişte persoane cheie în adunarea Cardinalilor ce îl vor alege pe noul Papă: aşa numiţii făcători-de-rege, cu alte cuvinte cei care prin experienţa şi autoritatea lor pot mai mult decât alţii să influenţeze rezultatul alegerilor.

  Rolul acestor persoane este cu atât mai important acum, după retragerea neaşteptată a Papei Benedict. Mulţi compară situaţia actuală cu cea a Conclavului din 1978, convocat după neaşteptata moarte a Papei Luciani, Conclav terminat cu alegerea lui Karol Wojtyla. A fost una din situaţiile în care s-a văzut rolul persoanelor influente: este bine ştiut faptul că Arhiepiscopul de Viena, Cardinalul Franz König, de 73 de ani în acel moment, a fost cel care a avansat numele Arhiepiscopului de Cracovia. A făcut-o când alegerile ajunseseră într-un punct mort datorită unei părţi a Colegiului Cardinalilor care erau împotriva lui Giuseppe Siri, şi care au găsit în Wojtyla persoana care să prevină strângerea majorităţii de către Cardinalul italian.

  Problema se spune deci astfel: cum Cardinalii, se pare, vor intra acum în Capela Sixtină fără un favorit clar (cum era Joseph Ratzinger acum opt ani), cine ar fi persoanele cheie în Conclavul din 2013? Răspunsul este mai greu de dat decât privitor la papabili. Spre deosebire de lista unor posibili candidaţi, aici intră de regulă cei care din cauza vârstei nu mai sunt papabili şi care au puterea să inspire. Este de remarcat că o figură precum Cardinalul Walter Kasper intră la limită în rândul Cardinalilor electori. Fostul preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, deşi face 80 de ani în 5 martie, va fi în Conclav pentru că în baza constituţiei apostolice “Universi Dominici Gregis”, vârsta de 80 de ani nu trebuie depăşită la începutul perioadei de sede vacante, adică 1 martie.

  Walter Kasper (alături de Ratzinger) este unul dintre marii teologi catolici ai timpului nostru: anul trecut a publicat o carte intitulată “Biserica Catolică. Esenţă, realitate, misiune”. Este de presupus că unii dintre Cardinali vor privi spre el ca un punct de referinţă. Dar şi Arhiepiscopul Jorge Mario Bergoglio de Buenos Aires ar putea fi un pivot important. În Conclavul din 2005 se pare că a strâns ceva voturi. Figură ascetică şi timidă (rar dă interviuri), el e considerat a fi pe un calapod cu Joseph Ratzinger. Are 76 de ani, deci mici şanse să fie ales Papă. Dar după mulţi, în Conclav ar putea să aibă un rol cheie ajutând să se decidă cine să fie următorul Pontif. (traducere şi adaptare după un material semnat de Giorgio Bernardelli pentru Vatican Insider)

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro