• Cardinalul Barragán despre viitorul Conclav

  Cardinalul Javier Lozano Barragán

  19.02.2013, Roma (Catholica) - Preşedintele emerit al Consiliului Pontifical pentru Pastoraţia Serviciilor de Sănătate, Cardinalul mexican Javier Lozano Barragán, nu a putut, datorită unor probleme medicale, să participe la Consistoriul de lunea trecută, în care s-a anunţat canonizarea conaţionalei sale Maria Guadalupe (Anastasia Guadalupe García Zavala). Tot atunci Pontiful a anunţat că din 28 februarie renunţă la scaunul papal. Din motive de vârstă, Cardinalul mexican nu va fi între Cardinalii electori ce îl vor alege pe următorul Papă. În următorul interviu, pentru Vatican Insider, prelatul şi-a împărtăşit gândurile legate de noua situaţie.

  - Cum aţi reacţionat la vestea retragerii Papei?

  - Am fost extrem de surprins şi de întristat de veste. Pentru mine Papa Benedict al XVI-lea este o persoană excepţională, cu calităţi care îl fac foarte potrivit pentru exercitarea ministerului petrin. Sunt foarte întristat să aud că simte că forţele îi slăbesc. Pe de altă parte îi admir curajul pentru că admite situaţia şi umilinţa arătată când a spus: “După ce mi-am examinat în mod repetat conştiinţa înaintea lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele, datorită vârstei avansate, nu mai sunt potrivite pentru o exercitare adecvată a ministerului petrin.” Este nevoie de tărie şi de coerenţă pentru a spune aşa ceva. Îi respect decizia, chiar dacă am fost foarte bucuros cu ce a făcut ca Papă.

  - Nu aţi fost prezent la Consistoriu. Cum aşa?

  - Am suferit mult după căderea de luna trecută. Mi-am fracturat umărul şi braţul drept. Eram acasă când am primit un telefon de la un post columbian de radio, informându-mă de decizia Papei. Iniţial am crezut că este o farsă, dar apoi l-am auzit pe Federico Lombardi confirmând ştirea. Atunci îndoielile mi-au dispărut. Am fost invitat să particip la acel Consistoriu, încă am invitaţia, dar nu am putut să o onorez: nici măcar nu pot să îmbrac ţinuta de Cardinal.

  - Ce credeţi despre decizia Papei de a se retrage?

  - Explicaţia evidentă este că are 86 de ani. Dacă un om la 80 de ani, ca mine, se simte slăbit, îmi imaginez cum este la acea vârstă. Trebuie să fim înţelegători.

  - În ianuarie acest an aţi împlinit 80 de ani şi nu mai puteţi vota în Conclav. Sunteţi dezamăgit?

  - În ciuda a ce aţi putea crede – că ar trebui să mă plâng că nu pot lua parte – sunt de fapt bucuros. Am luat deja parte la un Conclav şi am înţeles ce mare responsabilitate este să alegi un Papă şi nu doresc să mai am încă o dată această responsabilitate. Mi-am asumat-o acum mulţi ani şi totul a mers bine, dar acum există riscul să nu mai meargă aşa cum trebuie. Este adevărat că Dumnezeu scrie drept cu instrumente strâmbe, dar nu doresc să fiu eu instrumentul strâmb. În acest Conclav extraordinar ne vom ruga lui Dumnezeu pentru omul potrivit.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro