• Cardinalul Dolan: Cine crede că sunt papabil a fumat marijuana

  Cardinalul Timothy Dolan

  19.02.2013, New York (Catholica) - Catedrala Sf. Patrick a fost plină până la refuz duminică, 17 februarie. A fost prima Liturghie cu Cardinalul Timothy Dolan de New York de la anunţul Papei privind retragerea, care i-a şocat pe numeroşi credincioşi. Aceştia au venit duminică la slujbă să fie întăriţi în neliniştea lor, iar Arhiepiscopul Dolan nu i-a dezamăgit, citim într-un material publicat de Vatican Insider. Prelatul şi-a pornit predica de la paradisul pământesc, cu greşeala lui Adam care a cedat ispitei diavolului, urmându-şi propriile dorinţe.

  L-a criticat apoi în glumă pe Frank Sinatra, pentru melodia în care vorbeşte despre a face “cum vreau eu” (“I did it my way”), spunând că credincioşii trebuie să pună voinţa lui Dumnezeu înainte de orice. Sfântul Părinte este un exemplu în acest sens, a subliniat el, arătând o extraordinară umilinţă prin punerea binelui Bisericii înaintea binelui personal. După Liturghie Cardinalul s-a oprit în impunătoarea Catedrală gotică, spunându-le jurnaliştilor – în stilul său inconfundabil – că cei care îl consideră favorit în înlocuirea Papei Benedict al XVI-lea trebuie să fi fumat marijuana.

  - Cu ce stare de spirit veţi merge la Roma pentru Conclav şi care sunt atributele pe care le doriţi pentru succesorul Papei Benedict?

  - În primul rând cu toţii trebuie să cerem ajutorul Duhului Sfânt, deoarece avem nevoie să ne inspire în această alegere. Aştept cu nerăbdare să mă alătur colegilor mei Cardinali în rugăciune. Va fi ca şi cum trecem din nou prin Faptele Apostolilor, prin acea primă serie de rugăciuni ce a urmat Înălţării la Cer, când ei s-au rugat cu Fecioara Maria pentru intervenţia Duhului Sfânt. De aceasta avem cel mai mult nevoie, nu? Noi credem că Dumnezeu l-a trimis pe Isus şi pe Duhul Sfânt şi că Ei sunt în control. Aşa a spus şi Sfântul Părinte, cu exemplul său extraordinar de umilinţă. Isus conduce Biserica şi noi credem în El.

  - Data Conclavului ar putea fi grăbită. Vă bucură aceasta?

  - Nu am auzit nimic încă; aştept instrucţiuni. Dar suntem conştienţi că trebuie în fapt să fim răbdători, deoarece sunt multe probleme sensibile care trebuie încă rezolvate. Cred că nimeni nu doreşte să ne grăbim într-un Conclav. Cel mai important lucru acum este să fim acolo pentru Papa Benedict al XVI-lea, să ne exprimăm iubirea noastră şi să îi transmitem urările noastre de bine, să ne rugăm şi să luăm apoi decizia care trebuie luată.

  - Sunteţi încă ocupat cu diverse probleme locale, mai ales acum că guvernatorul Cuomo spune că doreşte să anuleze şi ultimele restricţii privind avortul târziu.

  - Sper să nu fie aşa. New York-ul este deja capitala avorturilor. Nu mai trebuie să adăugăm ceva la această situaţie.

  - Ce rol va avea Cardinalul Joseph Ratzinger în Conclav?

  - Un rol spiritual extraordinar. Exemplul său, rugăciunea sa: toate acestea vor avea un mare impact. Dar nu îl văd jucând vreun alt rol deoarece el a spus deja, cu umilinţa caracteristică, faptul că nu doreşte să aibă vreo influenţă directă asupra Conclavului.

  - Observatorii vă consideră un favorit pentru papalitate.

  - Aş zice că cei ce spun aceasta vin dintre cei ce fumează marijuana.

  - Dar filosoful Michael Novak susţine că este timpul ca pentru acest post să fie luat în calcul şi un vorbitor de limbă engleză.

  - Deja am avut doi: Wojtyla a vorbit iar Ratzinger vorbeşte engleza foarte bine.

  - Novak mai vorbea despre contribuţia culturală pe care ar putea-o aduce un Papă american, acţionând ca o răscruce între culturile europeană şi hispanică. Greşea el?

  - Novak este o persoană foarte inteligentă şi ceea ce spune el are sens.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro