• Conclavul ar putea fi grăbit, dar se pare că doar dacă intervine Papa

  Papa Benedict al XVI-lea

  19.02.2013, Vatican (Catholica) - Vinerea trecută, publicaţia franceză IMedia scria că e posibil ca viitorul Conclav pentru alegerea Papei să înceapă mai rapid decât la data stabilită de constituţia apostolică “Universi Dominici gregis” din 1996. În respectivul document, Papa Ioan Paul al II-lea scria: “Decretez în plus că, din momentul în care Scaunul Apostolic devine legitim vacant, Cardinalii electori care sunt prezenţi trebuie să aştepte cincisprezece zile pline după cei ce sunt absenţi; Colegiul Cardinalilor are de asemenea facultatea de a amâna cu câteva zile, din motive grave, începerea alegerilor. Dar când au trecut maxim douăzeci de zile de la începerea perioadei vacante, toţi Cardinalii electori prezenţi sunt obligaţi să înceapă alegerile.”

  Astfel Conclavul nu poate începe până când scaunul papal nu a fost vacant pentru cincisprezece zile (Papa nu a scris “după moartea Papei”, prevăzând posibilitatea ca scaunul să devină papal din alte motive, precum retragerea). Dat fiind că Papa Benedict al XVI-lea nu s-a retras încă, dar a anunţat că o va face de la ora 20:00 din ziua de 28 februarie, lăsând mai multe zile înainte ca Scaunul lui Petru să devină vacant, unii Cardinali au sugerat să se avanseze data începerii Conclavului. Dacă procesul alegerii va începe mai rapid, viitorul Papă va avea mai mult timp să se pregătească şi apoi să prezideze riturile din Săptămâna Mare. Până acum, prima săptămână din perioada sede vacante era ocupată de celebrarea riturilor funerare pentru Papa decedat (cu Liturghii pentru nouă zile consecutive), în timp ce înmormântarea avea lor “între patru şi şase zile de la moartea Papei, exceptând situaţiile excepţionale”. Înaintea Conclavului din 2013 nu există însă vreun Papă de îngropat, iar Cardinalii au astfel mai mult timp să discute, să se pregătească.

  În timpul unei întâlniri cu jurnaliştii, de sâmbătă, 16 februarie, pr. Federico Lombardi nu a negat posibilitatea avansării Conclavului. Cardinalul Camerlengo, a mai spus el, asistat de Camera Apostolică, ar putea înainta o propunere în baza căreia Cardinalii să ia o decizie. Iată pasajul care ar putea justifica intervenţia Cardinalilor: “Dacă apar dubii privind indicaţiile conţinute în această Constituţie sau privitor la punerea lor în aplicare, decretez că toată puterea de a emite judecăţi în acest sens aparţine Colegiului Cardinalilor, căruia îi ofer facultatea de a interpreta punctele neclare sau controversate. De asemenea stabilesc că dacă este necesar să se discute astfel de probleme sau similare, exceptând actul de alegere, este suficient ca majoritatea Cardinalilor prezenţi să aibă aceeaşi opinie.” Dar ce dubii ar putea fi legate de regula aşteptării a 15 zile? Dacă se simte nevoia urgentării Conclavului, obstacolul ar putea fi evitat printr-o intervenţie papală înainte de 28 februarie. Papa Benedict al XVI-lea ar putea da un motu proprio prin care să anuleze de data aceasta regula celor 15 zile, date fiind circumstanţele extraordinare. La urma urmelor Papa Benedict al XVI-lea a modificat constituţia privind Conclavul, abrogând regula ce făcea posibil ca un Papă să fie ales cu o majoritate de 50% plus un vot, în locul tradiţionalei majorităţi de două treimi.

  În săptămâna când şi-a anunţat retragerea, Papa Benedict al XVI-lea şi colaboratorii săi au făcut numirea noului preşedinte al Băncii Vaticane (IOR) şi au reînnoit comitetul Cardinalilor ce îl supervizează. Nu ar fi deci nimic anormal ca Sfântul Părinte să acţioneze şi privitor la Conclav, să îl grăbească, dacă aceasta este dorinţa Cardinalilor. Problema cu Papa “emerit” rămâne încă deschisă, dată fiind natura neobişnuită a deciziei. E oricum clar că din 28 februarie Joseph Ratzinger nu va mai fi Papă. După Conclav, succesorul său îi va prelua funcţiile. Acesta va decide totul: care funcţii vor fi păstrate şi care nu. Devoţiunea şi respectul pentru “Episcopul emerit de Roma”, pentru autoritatea sa intelectuală şi pentru paternitatea sa spirituală, vor continua însă: este foarte probabil ca primul gest al noului Papă să fie să îşi viziteze predecesorul la Castel Gandolfo. (adaptare după un material apărut pe Vatican Insider)

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro