• Cardinalii electori vor sta din nou la Domus Sanctae Marthae

  20.02.2013, Vatican (Catholica) - Când nu sunt în Capela Sixtină, stând sub fresca lui Michelangelo pentru a vota cine va fi următorul Papă, Cardinalii electori vor sta într-o modernă casă de oaspeţi care le oferă atât intimitate cât şi spaţiu unde să se strângă pentru conversaţii relaxate. Domus Sanctae Marthae, reşedinţa ce şi-a luat numele de la Sf. Marta, se află la o margine a Vaticanului. Majoritatea Cardinalilor vor face scurte ture cu autobuzul până şi de la Capela Sixtină, de două ori pe zi, pentru sesiunea de dimineaţă şi respectiv după-masă. În timpul Conclavului din 2005 unii Cardinali au dorit să facă drumul pe jos, prin spatele Bazilicii San Pietro, sub privirea atentă a forţelor de securitate ale Vaticanului.

  Clădirea de cinci etaje a fost construită în 1996, şi în mod normal îi găzduieşte pe clericii şi pe laicii care vin să participe la diferite conferinţe şi evenimente ce se desfăşoară chiar în Vatican. Dar pentru Conclav, cele 131 de camere vor fi golite, iar Cardinalii se vor muta acolo. Hotelul este între zidurile Vaticanului, dar etajele superioare pot fi văzute din apartamentele apropiate din Roma. La Conclavul din 2005 obloanele au fost trase pentru a se asigura că nimeni din interior nu va putea fi văzut. Aceasta a însemnat şi invers: Cardinalii nu au putut să vadă afară.

  Reşedinţa nu va fi accesibilă “persoanelor neautorizate” pe perioada Conclavului, dar personalul unităţii va putea găti şi face curăţenie. Cardinalul Tarcisio Bertone, care este Cardinalul Camerlengo, alături de alţi trei Cardinali asistenţi, vor supraveghea personalul. Asemenea Cardinalilor, şi acest personal va depune jurământul de tăcere, promiţând păstrarea “absolută şi perpetuă” a secretului privitor la orice este legat de alegeri. Trebuie “să promită şi să jure că nu vor folosi nici un echipament audio sau video capabil să înregistreze ceva din perioada alegerilor din Vatican”.

  Când vor ieşi sau intra în reşedinţă, Cardinalii vor trece pe lângă un bust de bronz al Papei Ioan Paul al II-lea, cel care a decis în 1996 folosirea hotelului de către Cardinalii electori. Înainte Cardinalii dormeau în cămăruţele mici de lângă Capela Sixtină. În timp ce Domus Sanctae Marthae oferă un oarecare confort, nu este vorba de un hotel de lux. Clădirea are 105 apartamente duble şi 26 simple. Fiecare apartament are o cameră cu un birou, trei scaune, un dulap şi o debara; un dormitor cu o măsuţă, o noptieră şi un cuier; o baie cu duş. Camerele au toate telefoane, dar nu vor putea fi folosite decât între apartamentele hotelului şi nu pentru exterior. Televiziunea prin satelit de asemenea va fi deconectată pe perioada Conclavului.

  Clădirea are şi o sală mare de întâlniri, precum şi mai multe săli mici, unde prelaţii se pot întâlni pentru a schimba opinii. Există desigur şi o sală de mese, precum şi o capelă principală şi patru capele mai mici, aflate la capetele holurilor de la două etaje. (după un material al serviciului de ştiri al Conferinţei Episcopale Americane)

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro