• Cei 117 sunt 116: Cardinalul Darmaatmadja nu va participa la Conclav

    Cardinalul indonezian Julius Riyadi Darmaatmadja

    22.02.2013, Ungaran (Catholica) - Vor fi 116 şi nu 117 Cardinali electori, cum se aştepta la început, pe lista celor care îl vor alege pe viitorul Papă, după ce Papa Benedict al XVI-lea îşi va încheia pontificatul la 8PM în ziua de 28 februarie. Cardinalul indonezian Julius Riyadi Darmaatmadja, Arhiepiscop emerit de Jakarta, în vârstă de 78 de ani, a spus pentru AsiaNews că nu va participa la eveniment, dintr-o decizie “liberă şi personală”, motivată de “grave probleme de sănătate”.

    Vorbind la telefon de la Casa Emmaus, condusă de iezuiţi şi în care sunt găzduiţi preoţi şi Episcopi în etate, prelatul a subliniat “deteriorarea progresivă” a stării sale fizice, care de altfel l-a făcut acum doi ani să părăsească Arhidieceza cu sediul în capitală. “Sunt aproape de 80 de ani”, a spus el pentru AsiaNews, subliniind că problemele lui de sănătate sunt un “obstacol serios” în calea participării la Conclav. “Incapacitatea de a citi texte şi documente sunt iarăşi un obstacol pentru o sarcină atât de mare”, a mai spus el. “Sunt convins că nu mai pot sta alături de ceilalţi Cardinali şi să votez noul Papă. Am decis de aceea să nu mai merg la Roma, la acest important eveniment din istoria Bisericii.”

    Prelatul a mai spus că înţelege perfect decizia Papei Benedict al XVI-lea de a se retrage pe motiv de vârstă. “Am experimentat personal aceasta când eram Arhiepiscop de Jakarta şi am decis să mă retrag”, deoarece Episcopul unui oraş mitropolitan “trebuie să fie într-o stare fizică bună”. În concluzie şi-a exprimat “profunda durere” că nu poate merge la Roma şi participa la Conclav, dar crede că este decizia bună, pentru a nu-i încurca în munca lor pe Cardinali.

    înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro