• Vaticanul critică presa pentru influenţa asupra alegerilor papale

  Cardinalul Tarcisio Bertone

  23.02.2013, Vatican (Catholica) - În contextul în care Conclavul pentru alegerea noului Papă se apropie, presa a izbucnit cu speculaţii despre demisia Sfântului Părinte, iar secretariatul de stat al Vaticanului a reacţionat avertizând despre ştirile “complet false şi neverificabile” apărute, care ar ţinti spre influenţarea opiniei publice vizavi de votul care este oricum exclusiv în mâna Cardinalilor ce nu au împlinit 80 de ani.

  “Este deplorabil faptul că cu cât ne apropiem de începerea Conclavului, în care Cardinalii îşi vor exprima liber opţiunea, în faţa propriei conştiinţe şi a lui Dumnezeu, există o difuzare largă şi adesea neverificată, de ştiri ipotetice sau complet false, care aduc daune serioase persoanelor şi instituţiilor”, se spune într-o declaraţie de presă dată de secretariatul de stat al Vaticanului astăzi, 23 februarie. Publicaţiile italiene, dar şi din toată lumea, au fost pline în aceste zile cu speculaţii privind cauzele care l-au determinat pe Papa Benedict al XVI-lea să se retragă, precum şi despre modul în care îşi va petrece ultimele zile de pontificat.

  De exemplu cotidianul italian “La Repubblica”, în ediţia din 22 februarie, susţine că o comisie de trei Cardinali ar fi descoperit o reţea de preoţi homosexuali, supuşi acum şantajului. Alte publicaţii vorbesc despre o întâlnire a Papei Benedict cu Cardinalii în Bazilica Santa Maria Maggiore, în ultima zi în funcţie, informaţie negată de pr. Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun. Cardinalii ce îl vor alege pe noul Papă, subliniază secretariatul de stat în comunicat, “au de înfruntat numeroase forme de presiune externă”. “Astfel de presiuni au ca scop condiţionarea deciziilor după o logică politică sau lumească”, se mai spune.

  În trecut, nu era neobişnuit ca statele sau politicienii să “exercite presiuni privind alegerea Papei”, admite secretariatul. Dar “astăzi se încearcă să se facă aceasta prin intermediul opiniei publice, care se bazează adesea pe judecăţi ce nu ţin cont de aspectul spiritual al momentului pe care îl trăieşte acum Biserica”. Secretariatul de stat îi îndeamnă pe catolici să se concentreze în aceste momente pe “ceea ce este esenţial: să se roage pentru Papa Benedict, să se roage ca Duhul Sfânt să lumineze Colegiul Cardinalilor, să se roage pentru viitorul Papă, încrezători că viitorul bărcii lui Petru se află în mâinile lui Dumnezeu”.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro