• Papa Benedict a dat un nou document despre Conclav

  25.02.2013, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a publicat astăzi o scrisoare apostolică, motu proprio – adică din proprie iniţiativă, ce indică unele schimbări în regulile de alegere a Pontifului Roman. Textul documentului se găseşte publicat pe Magisteriu.ro. “Normas Nonnullas” a fost explicat jurnaliştilor acreditaţi la Vatican de purtătorul de cuvânt, pr. Federico Lombardi, şi de Episcopul Pier Luigi Celata, actualmente vice-şambelan. Alte două persoane au ajutat cu traducerea şi cu clarificări în diferite limbi: Episcopul spaniol José Maria Gil Tamayo şi preotul canadian Thomas Rosica.

  Episcopul Pier Luigi Celata, prezentând acest motu proprio, a spus că “a fost publicat pentru a clarifica unele puncte din constituţia apostolică Universi Dominici Gregi”. “Este a doua intervenţie a Pontifului, prima fiind în 2007, când Pontiful a decis să schimbe majoritatea necesară pentru alegerea unui nou Papă, de la jumătate plus unu din voturi la două treimi de voturi ale Cardinalilor electori.” Printre cele mai de interes reglementări ale noului document este posibilitatea schimbării datei Conclavului. Constituţia veche afirmă că el trebuie să înceapă între a 15-a şi respectiv a 20-a zi de la începerea perioadei de sede vacante. “Motu proprio stabileşte că Colegiul Cardinalilor poate să anticipeze această dată dacă toţi electorii sunt prezenţi în Roma, precum şi că o poate amâna dacă există motive serioase”, a spus Episcopul italian.

  O altă ajustare adusă de motu proprio răspunde situaţiei când numărul Cardinalilor nu este divizibil cu trei, astfel că cele două treimi de voturi cerute nu reprezintă un întreg. Pentru a evita orice confuzie, acum se spune că este nevoie de “cel puţin două-treimi dintre voturile celor prezenţi şi participanţi la vot”. Pare un lucru mic, a spus prelatul, “dar când consideri lucrurile din perspectiva juridică, o mai mare precizie este mereu salutară”. Privitor la păstrarea secretului despre tot ce ţine de alegerea Pontifului Roman, documentul aminteşte că pentru Conclav Cardinalii depun un jurământ. Constituţia originală prevedea că o violare a acestui jurământ urma să fie sancţionată canonic de noul Pontif. Dar noul document asociază pedeapsa canonică (excomunicarea) imediat: în termen canonici latae sententiae.

  Tot legat de secret, se spune că pe drumul de la Domus Sanctae Marthae la Capela Sixtină, şi invers, Cardinalii nu pot fi contactaţi. De asemenea a fost eliminat textul “în timp ce vor fi transportaţi”, tocmai pentru că unii Cardinali preferă să facă drumul pe jos, nefiind nevoie să fie transportaţi. Documentul mai prevede că, din motive personale, un Cardinal poate decide să nu participe la Conclav, iar dacă a făcut-o la începutul Conclavului nu va mai putea ulterior să se răzgândească. Vice-şambelanul a clarificat că “lucrurile stau diferit cu un Cardinal bolnav, care de exemplu se simte mai bine. În acest caz el poate să intre în Conclav şi să participe de la momentul în care s-a ajuns. Adică nu trebuie să se reia tot Conclavul de la început.”

  Procesiunea de la Capela Paulină la Capela Sixtină va fi acum mai solemnă. Mai sunt în motu proprio şi alte indicaţii pentru anumite momente din Conclav, precum, de exemplu, când cei ce nu pot rămâne în Capela Sixtină sunt invitaţi să iasă. Şi se stabileşte că Missa Pro Eligendo Romano Pontifice, celebrată de întreg corpul Cardinalilor, va fi prezidată de decanul Colegiului.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro