• Aşteptările catolicilor americani privitor la noul Papă

    26.02.2013, Roma (Catholica) - Majoritatea catolicilor americani au o părere bună despre Papa Benedict al XVI-lea dar de asemenea cred că este timpul pentru o schimbare în Biserică, alegându-se un Cardinal care să vină dintr-o ţară în curs de dezvoltare. Astfel indică sondajul realizat de Pew Research Center imediat după ce actualul Pontif şi-a anunţat retragerea la sfârşitul acestei luni.

    74% dintre catolicii americani susţin activitatea Papei Benedict, dar în aprilie erau 83%, deci procentul este în scădere. Spre comparaţie, Papa Ioan Paul al II-lea a avut în sondaje similare cel mai mult 93%. Pentru mulţi catolici problema cea mai mare rămâne legată de abuzurile sexuale comise de clerici: doar 33% consideră eforturile Papei pentru combaterea acestei probleme ca fiind bune sau excelente, în timp ce 63% le clasează ca nesatisfăcătoare. Despre relaţiile cu alte religii opinia e ceva mai bună: 55% cred că “Papa Benedict a făcut o muncă bună sau chiar excelentă în promovare relaţiilor cu celelalte religii”. Americanii sunt împărţiţi privitor la calea de urmat de Biserică din punct de vedere al doctrinei. 51% cred că poziţiile tradiţionale ale Bisericii sunt bune, iar 46% aşteaptă o schimbare a direcţiei.

    Dorinţa de schimbare se vede mai clar în anumite direcţii. De exemplu 60% dintre catolicii americani cred că ar fi bine ca următorul Conclav să aleagă un Papă dintr-o ţară în curs de dezvoltare, precum America de Sud, Asia sau Africa, în această ordine. Doar 14% cred că un Papă dintr-o astfel de ţară nu ar fi o idee bună, în timp ce 20% consideră că naţionalitatea nu contează. Un Papă ne-european ar întări ideea de Biserică Universală, ce ia în calcul noile distribuţii ale credincioşilor în lume. În fine, 58% dintre catolicii americani cred că ar fi bine dacă următorul Papă ar permite preoţilor romano-catolici să se căsătorească. Dar doar 9% cred că femeile ar trebui să fie admise la preoţie. Tot 9% ar dori ca Vaticanul să accepte “căsătoriile” homosexuale.

    înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro