• Care este situaţia Bisericii Catolice în lume?

  26.02.2013, Roma (Catholica) - De la 1 martie Cardinalii din Sacrul Colegiu se vor reuni pentru a decide data şi modalităţile Conclavului. Se presupune că pentru Săptămâna Sfântă îl vom cunoaşte pe noul Pontif. Întrebarea este: în ce condiţii se află şi care este situaţia Bisericii universale care intră în Conclav? Cardinalii care au drept de vot şi care probabil vor intra în Conclav sunt 117. Însă ar putea să fie 116, deoarece Cardinalul indonezian Julius Riyadi Darmaatmadja, Arhiepiscop emerit de Jakarta, a declarat că din motive de sănătate nu va putea să fie prezent. (S-a retrag şi Cardinalul Keith O`Brien.)

  Este vorba despre o alegere universală în Colegiul Cardinalilor, unde sunt reprezentate cele 5 continente cu 66 de ţări, dintre care 48 au Cardinali electori. Compoziţia geografică a Cardinalilor electori este următoarea: Europa cu 57 de Cardinali, America de Nord (Statele Unite şi Canada) cu 14 Cardinali, America Latină cu 21 de Cardinali, Africa 11 Cardinali, Asia cu 11 Cardinali şi Oceania cu 2 Cardinali. Însă numerele nu reflectă exact situaţia, pentru că există mai mulţi Cardinali în continentele în care Biserica se măreşte mai puţin. De exemplu, Europa este într-o situaţie paradoxală: este continentul cu numărul cel mai mare de Cardinali electori (57), dar este şi cel care de mulţi ani are o descreştere continuă în vocaţii, aşa încât pentru a menţine activităţile din multe parohii sunt chemaţi preoţi din America Latină, din Africa şi din Asia. Europa suferă de o criză demografică foarte gravă care se reflectă de mulţi ani asupra numărului de vocaţii.

  Conform datelor publicate de ultimul “Anuar Statistic al Bisericii” (actualizat la 31 decembrie 2010), numărul noilor preoţi faţă de anul 2009 înregistrează un regres în Europa (- 905), creşte în Africa (+ 761), America (+ 40), Asia (+1.695) şi Oceania (+ 52). Seminariştii din seminariile mici, diecezane şi călugăreşti, sunt mai mulţi în Africa (+ 213) şi Asia (+ 400), în timp ce sunt mai puţini în America (- 1.033), Europa (- 1.206) şi Oceania (- 57). O tendinţă asemănătoare pentru seminariştii din seminariile mari care sunt mai mulţi în Africa (+ 752), în Asia (+ 513) şi în America (+ 29), în timp ce sunt mai puţini în Europa (- 282). Oceania nu înregistrează variaţii. Aceasta înseamnă că pentru a ţine în picioare structurile ecleziale, Europa are nevoie de preoţi şi călugări care provin din celelalte continente.

  Situaţia pentru Europa pare dramatică dacă se priveşte la vârsta medie a clerului şi a călugărilor. În unele ţări din Europa de Nord raportul este de 2 preoţi sub treizeci de ani pentru 20 de preoţi peste şaptezeci de ani, adică un raport de un tânăr pentru fiecare zece bătrâni. Biserica plăteşte criza demografică a Europei, de asemenea şi decadenţa unei societăţi civile care în loc să mărească nativitatea şi să favorizeze căsătoriile naturale, pare mult mai atentă la drepturile cuplurilor homosexuale şi la cererile de adopţie din partea acestora din urmă. Continuă să crească demografic America în Sud, în timp ce pierde un pic în nord, cu rezultatul în ansamblu al unei creşteri modeste. Africa creşte, în pofida conflictelor şi a multelor probleme de dezvoltare.

  Adevărata surpriză, unde sunt mai ridicate cotele de îmbunătăţire este Asia. Continentul în care trăieşte peste jumătate din populaţia mondială cu un procent de tineri care este cel mai ridicat din lume şi cu perspective de dezvoltare enorme. Deşi sunt catolici numai 3% din populaţie, numerele spun că Asia este continentul în care Biserica creşte mai mult şi cu ritmuri şi perspective tot mai ample. Pentru acest motiv, sunt tot mai mulţi cei care cred că al treilea mileniu va fi cel al cotiturii pentru evanghelizarea Asiei. (material al agenţiei Zenit, tradus de pr. Mihai Pătraşcu)

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro