• Cardinalul Wuerl descrie experienţa spirituală a Conclavului

  Cardinalul Donald W. Wuerl

  28.02.2013, Roma (Catholica) - Un Conclav este similar cu a face nişte exerciţii spirituale riguroase, pătrunse de tăcere, potrivit Cardinalului Donald W. Wuerl de Washington, D.C. “Vor fi nişte exerciţii spirituale foarte, foarte intense, dificile”, a explicat Cardinalul Wuerl într-un interviu din 26 februarie pentru CNA, aflându-se la Colegiul Pontifical Nord-American din Roma. “Dificultatea va consta în a lăsa orice altceva deoparte, dar de această dată conducătorul exerciţiilor spirituale este Duhul Sfânt”, a amintit el.

  Cardinalul consideră că în timp ce Conclavul se concentrează pe votare, “este de asemenea un timp de rugăciune şi de a fi deschişi faţă de Duhul Sfânt. Eu voi fi. Şi sunt sigur că acelaşi lucru va fi valabil pentru toţi Cardinalii de acolo, profitând de acest timp de tăcere pur şi simplu pentru a ne deschide inimile faţă de glasul Duhului”. Cardinalul Wuerl a participat la Conclavul din 2005 care l-a ales pe Papa Benedict al XVI-lea asistând un Cardinal bolnav. Deoarece a fost făcut Cardinal în 2010, acesta va fi primul Conclav la care va participa ca elector. “Există o tăcere care pătrunde întregul Conclav, în particular în Capela Sixtină”, a spus el. “Cred că tocmai pentru a susţine seninătatea spiritului întreaga idee a Conclavului este tăcerea”.

  Potrivit Cardinalului, următorul Papă se va confrunta cu două provocări majore: lupta cu secularismul şi importanţa la a avea abilităţi mediatice. “Un puternic secularism pătrunde în Biserică şi predomină peste tot în jurul nostru, ceea ce ne face să ne gândim la urgenţa nevoii de a re-propune Evanghelia”, a remarcat Cardinalul. “El va trebui să fie capabil să se folosească de toate mijloacele de comunicare de astăzi, în special de reţelele sociale, pentru a fi prezent în întreaga lume”, a adăugat el. Cardinalul Wuerl a spus că în timp ce Papa nu poate fi prezent fizic în lumea întreagă, el poate folosi reţelele sociale ca un mod de a fi prezent electronic.

  El a adăugat că cel mai important lucru pe care îl pot face oamenii acum este să se roage şi să îi ceară lui Dumnezeu să îl trimită pe Duhul Sfânt asupra Cardinalilor în timpul Conclavului. “Aşteptarea noastră, a tuturor, trebuie să fie aceea ca din acest Conclav să iasă, prin planul providenţial al lui Dumnezeu, Papa care ne va călăuzi bine în viitor”, a declarat Cardinalul Wuerl. În viziunea lui, principala moştenire a Papei Benedict al XVI-lea va fi insistenţa lui asupra compatibilităţii dintre credinţă şi raţiune. Dar slujirea sa pastorală şi apelul lui la noua evanghelizare se vor număra de asemenea între realizările lui.

  “El a îndemnat întreaga Biserică să privească spre oamenii care ar trebui să fie cu noi dar s-au îndepărtat.” “Sarcina noastră este să repropunem acestei lumi foarte seculare un mister minunat, o revelaţie minunată a lui Dumnezeu care este cu noi în Cristos”, a spus el. Unele mijloace de comunicare în masă au vehiculat numele Cardinalului Wuerl ca posibil viitor Papă, dar el nu a acordat prea mare importanţă acestei idei. “Trebuie să ne concentrăm asupra realităţii şi nu asupra fanteziei”, a răspuns el.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro