• Cardinalul Antonio Canizares Llovera
  şi sprijinul pentru Summorum Pontificum

  01.03.2013, Vatican (Catholica) - Următorul material este o prezentare semnată de Alberto Carosa pentru “Inside the Vatican”, apărută în cadrul topului pe care l-a întocmit această publicaţie cu personalităţile anului 2012. Cum numele prefectului Congregaţiei pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor se regăseşte adesea în listele de “papabili”, preluăm în continuare prezentarea, aşa cum se regăseşte în articolul pe luna februarie al revistei electronice Lumea Catholica, pentru a-l cunoaşte ceva mai bine pe acest prelat deosebit.

  Includerea Cardinalului Dario Castrillon Hoyos, fost prefect al Congregaţiei pentru Cler şi fost preşedinte al Comisiei Ecclesia Dei, între personalităţile anului 2009 a fost motivată de zelul său apostolic extraordinar în susţinerea angajamentului Papei Benedict al XVI-lea de recuperare a sacrului în Biserică, prin implementarea documentului motu proprio “Summorum Pontificum”. Loial dorinţelor Sfântului Părinte, el a mers dincolo de mandatul său, nelimitându-se la predicare, ci şi practicând ceea ce predica. Şi ce mod mai bun de a predica există decât acela prin exemplu?

  Cardinalul Antonio Cañizares Llovera, prefect al Congregaţiei pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor, pare a fi preluat – la 3 noiembrie 2012 – ştafeta de la Cardinalul Castrillon Hoyos, devenind personalitatea numărul 1 din Vatican care sprijină aplicarea “Summorum Pontificum”, aşa cum doreşte Sfântul Părinte. La acea dată, prelatul a celebrat o Liturghie solemnă în ritul extraordinar la altarul principal al Bazilicii San Pietro, marcând încheierea pelerinajului internaţional “Una Cum Papa Nostro” (“Împreună cu al nostru Papă”), organizat de “Coetus Internationalis pro Summorum Pontificum”, un grup de organizaţii catolice tradiţionaliste din numeroase ţări, al cărui scop este să îi reunească pe toţi cei ce sprijină “Summorum Pontificum”, într-un gest public de sprijinire a Papei Benedict al XVI-lea, în contextul Anului Credinţei şi al aniversării a cinci ani de la emiterea acelui motu proprio.

  A fost a patra Liturghie celebrată în ultimii trei ani în ritul extraordinar în Bazilica San Pietro. Decizia Cardinalului Cañizares este cu atât mai semnificativă şi mai curajoasă cu cât chiar cu câteva zile înainte de 3 noiembrie, nu se ştia sigur cine va celebra, şi se spune că mai mulţi înalţi prelaţi au refuzat să celebreze ei. Decizia prefectului este semnificativă şi privind la simbolismul profund ataşat celebrării. Intrarea credincioşilor tradiţionalişti în Bazilica San Pietro, într-o impunătoare procesiune şi pe fundalul rugăciunilor şi imnurilor tradiţionale, prin intrarea principală deschisă special pentru ei, a fost văzută ca acceptarea lor definitivă şi deplină în Biserică; iar faptul că celebrantul a fost păzitorul fidelităţii liturgice a comunicat de asemenea acceptarea definitivă şi deplină a vechiul rit, aşa-numitul rit extraordinar (Liturghia tridentină). Înseamnă că credincioşii catolici tradiţionalişti nu mai sunt doar toleraţi de Roma. Ei au fost acum recunoscuţi şi primiţi ca fii deplini ai Maicii Bisericii şi ca parte integrală a corpului de catolici aflaţi în comuniune deplină cu Pontiful Roman.

  Liturghia a fost precedată de un mesaj în franceză şi italiană trimis de Papa prin secretarul de stat, Cardinalul Tarcisio Bertone. “Cu ocazia pelerinajului internaţional la Roma pentru a cincea aniversare a documentului motu proprio ‘Summorum Pontificum’, Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea transmite saluturile sale cordiale tuturor participanţilor, asigurându-i de rugăciunile sale fierbinţi”, se spunea în mesaj. “Prin acest motu proprio, Sfântul Părinte a dorit să răspundă aşteptărilor credincioşilor care sunt ataşaţi de formele liturgice anterioare. De fapt, aşa după cum scria în scrisoarea de prezentare a documentului motu proprio, este bine să se conserve bogăţiile care s-au dezvoltat în credinţa şi rugăciunea Bisericii, să li se dea spaţiul cuvenit, recunoscând în acelaşi timp pe deplin valoarea şi sfinţenia formei ordinare a ritului roman. În acest An al Credinţei, promulgat într-un timp în care Biserica celebrează 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II, Sfântul Părinte îi invită pe toţi credincioşii să îşi manifeste într-un mod special unitatea în credinţă. Astfel ei vor fi cu adevărat creatori ai noii evanghelizări. Încredinţându-i pe toţi participanţii la pelerinajul la Roma mijlocirii materne a Fecioarei Maria, Sfântul Părinte transmite tuturor binecuvântarea sa apostolică.”

  În predica sa, Cardinalul Cañizares a reflectat asupra devotamentului faţă de Papa al pelerinilor adunaţi în Bazilică. “Noi, toţi participanţii la această Sfântă Liturghie, dorim să îi aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru toată lucrarea Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea, în special pentru motu proprio ‘Summorum Pontificum’, care este un dar pentru întreaga Biserică”, a spus prelatul. “Dorim de asemenea ca prezenţa noastră, a pelerinilor reuniţi aici, să fie un semn şi o mărturie a sprijinului nostru filial şi iubitor pentru Sfântul Părinte, în condiţiile dificile de astăzi. Dorim să participăm la impulsul evanghelizator pe care Papa, păstorul suprem al Bisericii, doreşte să îl dea întregii Biserici, oferindu-i din nou tinereţea liturgiei tradiţionale.” Întrebat de ce a acceptat să celebreze Liturghia, Cañizares a spus: “Am fost de acord deoarece a fost o cale de a arăta oamenilor că este normal să folosim misalul din 1962: există două forme ale aceluiaşi rit, dar un singur rit, astfel că este normal să îl folosim în timpul celebrărilor Liturghiei. Am celebrat deja de mai multe ori Liturghia după misalul introdus de Fericitul Papă Ioan al XXIII-lea şi o voi mai face din nou cu bucurie.”

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro