• Cronologia recentelor alegeri papale

    03.03.2013, Vatican (Catholica) - Papii din timpurile recente au fost aleşi şi instalaţi într-o perioadă destul de scurtă de timp după moartea predecesorilor lor. Astfel, Papa Ioan al XXIII-lea a murit în data de 3 iunie 1963, şi funeraliile lui au avut loc în 6 iunie. Conclavul pentru alegerea succesorului a început în 19 iunie şi a durat două zile. Cardinalul Giovanni Battista Montini, care şi-a luat numele de Papa Paul al VI-lea, a fost ales în 21 iunie, şi instalat la 30 iunie.

    Papa Paul al VI-lea a murit la 6 august 1978, funeraliile lui având loc în ziua de 12 august. Conclavul pentru alegerea succesorului său a început în 25 august. O zi mai târziu, în 26 august, Cardinalii l-au ales pe Cardinalul Albino Luciano, care şi-a ales numele de Papa Ioan Paul I. Şi-a inaugurat pontificatul în ziua de 3 septembrie, dar a murit la mai puţin de o lună după aceea, în ziua de 28 septembrie 1978, şi funeraliile lui au avut loc în 4 octombrie. Conclavul în care a fost ales succesorul lui a început în 15 octombrie, şi Cardinalul Karol Wojtyla a fost ales în a doua zi de votări, 16 octombrie. Papa Ioan Paul al II-lea a fost instalat în ziua de 22 octombrie.

    Papa Ioan Paul al II-lea a murit în 2 aprilie 2005, şi funeraliile lui au avut loc în 8 aprilie. Sub conducerea decanului său, Cardinalul Joseph Ratzinger, Colegiul Cardinalilor au intrat în Conclav în ziua de 18 aprilie, şi l-au ales pe decan ca Papă a doua zi. El şi-a luat numele de Papa Benedict al XVI-lea şi şi-a inaugurat pontificatul în 24 aprilie. Papa Benedict al XVI-lea a anunţat la 11 februarie că se va retrage începând din data de 28 februarie.

    înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro