• Cardinalii dornici de Conclav, dar au nevoie de timp ca să aleagă bine

  Cardinalul Wilfrind Napier

  03.03.2013, Vatican (Catholica) - Cardinalii electori sunt nerăbdători să aleagă un nou Papă, dar au nevoie de timp pentru a alege liderul cel mai potrivit, susţine Cardinalul sud-african Wilfrind Napier. “S-ar putea să fie nevoie de un timp mai lung”, care să le permită Cardinalilor să vadă cât de mult ştiu unii despre alţii, a spus prelatul pentru CNS în prima zi de “sede vacante”. Nici un Cardinal nu îşi doreşte să stea mult timp departe de Dieceza sa, dar mai ales nimeni nu doreşte să lipsească de Paşti, care pentru Biserica de rit latini cade anul acesta pe 31 martie. “Dar, pe de altă parte, nici un Cardinal nu doreşte să se grăbească, să ia decizii pripite.”

  Dat fiind că nu există o perioadă de doliu după un defunct Pontif, care de regulă durează 10 zile după moartea unui Papă, mulţi Cardinali din Roma se gândesc: “Dacă tot suntem aici, de ce să mai aşteptăm?” Totuşi, “Biserica întreagă aşteaptă un răspuns, cât mai rapid posibil, dar aşteaptă răspunsul corect. Vom alege persoana cea mai bună dacă ne grăbim? Sau vom alege mai bine dacă încetinim puţin viteza?” De luni Cardinalii se vor întâlni zilnic, pregătindu-se pentru Conclav, discutând despre nevoile Bisericii şi răspunzând diverselor provocări ce se nasc într-un timp dintre Papi. Cardinalii cu vârsta de peste 80 de ani pot participa la aceste întâlniri, dar nu sunt obligaţi. Aceste Adunări Generale ale Cardinalilor se vor încheia în momentul în care Cardinalii electori se hotărăsc să intre în Conclav.

  Cardinalii se vor folosi de întâlniri neoficiale şi de Adunările Generale pentru ca să se cunoască între ei. Dar o parte cheie a Adunărilor Generale este schimbul de puncte de vedere şi rapoartele despre diferite aspecte din viaţa Bisericii, din diversele ei regiuni, a mai explicat Cardinalul. Astfel, când vor intra în Conclav, Cardinalii “vor avea o idee mai bună despre ce Papă ar fi potrivit, despre problemele la care trebuie el să răspundă”, pe lângă că chiar cel ce va fi ales “va fi mai conştient de nevoile profunde”, care cer atenţie. Adunările Generale vor da o ocazie Cardinalilor să fie remarcaţi în intervenţiile lor. “Cred că vom auzi anumite discursuri ce ne vor face să ne gândim: ‘Acesta este un candidat posibil’, îngustându-se astfel lista posibilităţilor. Simt că la acest Conclav vom avea ocazia să cunoaştem mai îndeaproape mai mulţi Cardinali decât la primul Conclav la care am participat”, în 2005.

  Creat Cardinal în 2001, prelatul sud-african a spus că în primii patru ani ca prinţ al Bisericii abia a reuşit să îi cunoască pe ceilalţi. Dar lucrurile s-au schimbat mulţumită Papei Benedict. “Când era un Consistoriu, invariabil ne chema să ne întâlnim cu o zi înainte”, ceea ce le-a oferit şansa să stea împreună, să se cunoască mai bine. “Aceasta nu înseamnă că nu mai trebuie să apelez la Google”, pentru a face legătura între un nume şi o faţă, a adăugat el, râzând. Dar a spus că alegerea nu se va face prin puterile internetului: “trebuie să ne punem credinţa în prezenţa şi în activitatea Duhului Sfânt”, ca să îi ajute pe Cardinali să ia decizia bună.

  Cardinalul Napier, hirotonit preot pentru Ordinul Franciscan în 1970, crede că Conclavul din 2013 va fi mai dificil “deoarece există o paletă mai largă de opţiuni”. De data aceasta sunt “Cardinali tineri care, cred eu, au reale calităţi de lideri”, a spus Arhiepiscopul de Durban, care pe 8 martie împlineşte 72 de ani. A fost de acord că vârsta va reprezenta un factor important, candidatul ideal fiind după el între 60 şi 65 de ani. Nu doar că e nevoie de forţa mentală şi fizică a unui om mai tânăr, “dar cred că nici nu mai putem avea încă un pontificat scurt”. Aceasta deoarece este nevoie de timp pentru ca un nou Papă să construiască pe importantele temelii lăsate de Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea şi de Papa emerit Benedict al XVI-lea, pentru a da “acel impuls sincronizat cu nevoile şi cerinţele care devin tot mai evidente”.

  Asemenea Fericitului Papă Ioan Paul al II-lea, va fi important pentru noul Papă să călătorească în lume, să îşi viziteze credincioşii catolici, a spus el. O vizită papală face Biserica Catolică “o realitate vie” pentru oameni şi le revitalizează şi le întăreşte credinţa, un aspect crucial pentru noua evanghelizare. Noul Papă va trebui de asemenea să dezvolte moştenirea Papei emerit, punându-l pe Cristos în centrul vieţii şi văzând credinţa ca o experimentare activă şi vie a lui Dumnezeu. Cardinalul Napier a amintit că, la întâlnirea cu Cardinalii din 28 februarie, Papa Benedict le-a spus că trebuie să fie “o orchestră” ce lucrează în armonie, în ciuda diferenţelor care există între ei. Papa “nu poate face totul singur”. Va trebui “să se asigure că îşi ia lângă el, în Vatican, minţi pricepute la organizare şi conducere, care să ducă procesul înainte”.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro