• Susţinătorii unui prim Papă latino-american

    Cardinalul Odilo Pedro Scherer

    03.03.2013, Roma (Catholica) - În anul 2005, câţiva Cardinali influenţi din Curia Romană au susţinut alegerea Cardinalului Joseph Ratzinger. Acum, cu opt ani mai târziu, surse informate atât din interiorul cât şi din afara Vaticanului confirmă că un nou grup din Vatican caută să aducă pentru prima oară în istorie un latino-american în Scaunul lui Petru, însoţit de un secretar de stat italian sau argentinian de origine italiană, scriu Gerard O’Connell şi Andrea Tornielli într-un material pentru Vatican Insider (material care trebuie luat ca reprezentând opinia lor, nu o exprimare oficială). Între cei care susţin această iniţiativă se află doi importanţi Cardinali – Angelo Sodano, decanul Colegiului Cardinalilor, şi Giovanni Battista Re. Şi alţi importanţi Cardinali italieni din Curia Romană s-ar putea alătura acestei iniţiative.

    Candidatul susţinut pentru papalitate de acest grup este Arhiepiscopul Odilo Pedro Scherer de Sao Paolo, Brazilia, în vârstă de 63 de ani, care a lucrat în Congregaţia pentru Episcopi din Vatican, din 1994 până în 2001. El a lucrat câtva timp alături de Cardinalul Re, care a devenit prefectul acestei Congregaţii, şi mai târziu a susţinut numirea acestuia ca Episcop. Scherer este un respectat prelat latino-american, de provenienţă germană. Un om cu un stil chibzuit, mai puţin latino, el vorbeşte foarte bine italiana. Numele lui a fost vehiculat în aceste zile ca un posibil succesor al Papei Benedict al XVI-lea. Susţinătorii lui vizează în acelaşi timp un secretar de stat care să cunoască bine Curia Romană. Între numele menţionate pentru această funcţie se numără cel al Cardinalului Mauro Piacenza, prefectul Congregaţiei pentru Cler. Un alt nume sugerat pentru funcţia de secretar de stat este acela al Cardinalului Leonardo Sandri, prefect al Congregaţiei pentru Bisericile Răsăritene. Sandri a deţinut funcţia de substitut în cadrul Secretariatului de Stat – adică a treia poziţie ca rang din Vatican -, în ultima parte a pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea şi începutul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea.

    Idea optării pentru un cuplu Papă – secretar de stat nu este nouă. Se ştie că ceva similar s-a întâmplat în Conclavul din 1958, când unii Cardinali din Curia Romană au primit asigurări că dacă Patriarhul de Veneţia, Angelo Roncalli, va fi ales, el nu îl va numi pe Arhiepiscopul de Milano, Giovanni Battista Montini, ca secretar de stat, ci îl va alege în schimb pe Mons. Domenico Tardini pentru această funcţie. Acest lucru s-a întâmplat chiar în seara zilei în care a fost ales Papa Ioan al XXIII-lea.

    înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro