• Cum se decid Cardinalii pe cine să aleagă

    Cardinalul Daniel Nicholas DiNardo

    04.03.2013, Roma (Catholica) - “Cineva care să poată să înveţe şi să comunice bine”, a afirmat Cardinalul Daniel Nicholas DiNardo; un om “cu o credinţă profundă” care are capacitatea “de a atinge inimile tinerilor” şi de a continua lucrarea noii evanghelizări, a adăugat călugărul capucin Sean Patrick O’Malley. În seara zilei de joi, 28 februarie 2013, la mai puţin de o jumătate de oră după plecarea Papei Benedict al XVI-lea la Castel Gandolfo, trei Cardinali americani au fost de acord să răspundă la întrebările jurnaliştilor despre profilul viitorului Papă şi despre cum se pregătesc Cardinalii pentru cel mai secret proces de alegeri din lume. Alături de Cardinalii DiNardo de Houston şi O’Malley de Boston – un papabil care creşte în popularitate – s-a aflat şi Cardinalul Francis George de Chicago. “Spre deosebire de data trecută”, a spus el referindu-se la Conclavul din 2005, care l-a ales ca Papă pe Joseph Ratzinger, de această dată lista de potenţiali Papi care circulă a fost făcută mai temeinic. “De această dată spunem: ‘o, da, este logic’. Aşa că aţi făcut deja această muncă pentru noi, vă mulţumim!”

    Referitor la cum se pregătesc Cardinalii electori pentru un Conclav, Cardinalul capucin O’Malley a precizat că se informează şi citesc mult despre confraţii lor Cardinali, din cărţi şi de pe internet. Cardinalii americani constituie singurul grup care a adus la Roma întreaga echipă de comunicaţii a Conferinţei Episcopale, pentru a-i asista în alegerea noului Papă. Apoi Cardinalii îşi pun unii altora întrebări şi toate aceste informaţii sunt incluse în rugăciunile lor, pentru ca unul sau mai multe nume să poată fi alese pe baza informaţiilor primite, a adăugat Cardinalul George. “Cred că noi toţi am reflectat mult la aceasta în ultimul timp”, a spus Arhiepiscopul de Chicago, “dar chiar şi înainte (de retragerea Papei Benedict al XVI-lea, nota editorului) am observat oamenii şi am ştiut că ar putea fi potriviţi pentru această funcţie. Aşa că îmi imaginez că fiecare dintre noi are o listă de candidaţi favoriţi”. Aceste nume sunt repetate în conversaţiile private care au loc între Cardinali înainte de Conclav: “Ce ştii despre acest candidat?”, întreabă Cardinalii. “Cum crezi că ar reacţiona într-o astfel de situaţie? Ce fel de persoană este? Cum ar reacţiona dacă…?” Aşadar Cardinalii încearcă apele şi privesc în jurul lor, şi este prin urmare normal ca aceleaşi nume – ale celor cu şanse mai mari – să iasă la suprafaţă de mai multe ori.

    Adunările plenare ţinute de Cardinalii electori începând de luni, 4 martie, vor juca un rol determinant în deciderea celor care vor intra de fapt în “cursa” pentru papalitate în Capela Sixtină. Acolo Cardinalii vor ajunge la un consens şi acolo va începe să reiasă ideea adevăratelor nevoi ale Bisericii, a estimat Cardinalul DiNardo. Pentru Cardinalii DiNardo şi O’Malley’s va fi primul Conclav. “Va fi o premieră pentru mai mult de jumătate dintre noi… în timpul adunărilor generale vom asculta diferite voci din întreaga lume. Cred că pentru mine va fi o experienţă de iluminare”. Potrivit Cardinalului O’Malley, faptul că există câţiva “candidaţi evidenţi” este un gând liniştitor, pentru că în mod evident este o alegere dintre mai multe figuri care pot fi “Papi competenţi”. “Nu cred că vreunul dintre noi a sosit aici spunând: ‘pentru acesta voi vota’”, a continuat el. “Suntem încă în faza de strângere de informaţii, rugându-ne, cunoscându-ne mai bine unii pe alţii; există categoric câţiva candidaţi excelenţi şi cu toţii recunoaştem talanţii lor”.

    înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro