• Data începerii Conclavului, subiect de speculaţii

    05.03.2013, Roma (Catholica) - În timp ce Cardinalii creaţi de Papa Benedict al XVI-lea sosesc în Roma şi se familiarizează cu operaţiunile pre-Conclav, Cardinalii cu vechime mai mare presează spre un Conclav mai rapid. Un Cardinal, sub anonimitate, ar fi declarat pentru agenţia italiană de presă AGI că visul său “este că Biserica va avea un nou Papă în această săptămână” şi că “acest lucru este posibil dacă adunarea Cardinalilor fixează această zi de joi, 7 martie, ca dată de începere a Conclavului, iar Conclavul îl alege pe noul Papă până vineri, 8 martie”. Acest lucru este aproape imposibil, deoarece Capela Sixtină trebuie să fie pregătită pentru Conclave şi nu a fost încă închisă pentru vizitatori.

    În anul 2005, sectorul din Vatican care se ocupă cu amenajarea şi decorarea locurilor sacre – numit Floreria Apostolica – a început pregătirea Capelei Sixtine în 5 aprilie, şi Conclavul nu a început decât în 18 aprilie. Şi chiar dacă angajaţii acestui sector nu sunt ocupaţi cu novendiali – cele nouă zile doliu pentru Pontiful decedat – Capela Sixtină ar putea să nu fie gata decât în cel puţin 7 zile, deci cel mai rapid în 11 martie. Agenţia CNA consideră că declaraţii anonime precum cea tocmai indicată, ar face parte dintr-o manevră media de grăbire a Conclavului. Speculaţiile pun pe seama Cardinalilor în etate, mai exact a celor care vin din spaţiul diplomatic (“conduşi” de Cardinalul Angelo Sodano, neelector, dar decanul Colegiului Cardinalilor, respectiv de Cardinalul elector Leonardo Sandri, prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Răsăritene), dorinţa de a grăbi Conclavul înainte ca cei ce nu au mai participat până acum la un Conclav să se “acomodeze”.

    Episcopii americani şi-au exprimat cel mai clar dorinţa ca fixarea începerii Conclavului să nu se facă în grabă. Şi este foarte probabil să se întâmple aşa. Pr. Federico Lombardi, purtător de cuvânt al Sfântului Scaun, a dat asigurări că pe moment Capela Sixtină rămâne vizitabilă. A subliniat că Adunarea Cardinalilor este cea care va da semnalul de începere a pregătirilor, moment în care evident Capela va fi închisă publicului. În plus, încă nu s-au strâns toţi Cardinalii electori. Dacă ieri dimineaţă au participat 103 din cei 115 Cardinali cu vârsta sub 80 de ani, până azi-dimineaţă se pare că au mai sosit doar patru, alţii opt fiind încă aşteptaţi. Unele publicaţii italiene indică 11 martie ca dată de începere a Conclavului, care pe moment pare cea mai rapidă dată posibilă. În 24 martie va fi Duminica Floriilor, dată pe care noul Papă ar trebui să fie nu doar ales, ci şi instalat. Dar, dată fiind istoria recentă cu Conclave scurte, este foarte probabil ca şi dacă va începe după 11 martie, Conclavul să aleagă viitorul Papă în timp util pentru Săptămâna Mare, respectiv pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

    înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro