• Despre Cardinalii ce îl vor alege pe Papă

    05.03.2013, Vatican (Catholica) - În timp ce pe situl Conclav.Catholica.ro se poate găsi aici, în română, o listă a Cardinalilor electori, cele mai complete informaţii le oferă binecunoscutul sit Catholic-Hierarchy.org, de unde se poate rapid naviga pentru a afla informaţii – sumare – despre fiecare prelat. Iar tabelul permite şi sortare după coloane, aşa că dintr-un click putem vedea de exemplu cine sunt cei mai “tineri” sau mai “bătrâni” Cardinali.

    Astăzi Cardinalul Walter Kasper a împlinit 80 de ani, dar îl va alege pe Papa pentru că a atins pragul după începerea perioadei “sede vacante”. Cei mai în etate cinci Cardinali sunt: Walter Kasper (german, fost preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor), Severino Poletto (italian, fost Arhiepiscop de Torino), Juan Sandoval Íñiguez (mexican, fost Arhiepiscop de Guadalajara), Godfried Danneels (belgian, fost Arhiepiscop de Mechelen-Bruxelles) şi Francisco Javier Errázuriz Ossa (fost Arhiepiscop de Santiago de Chile). Cel mai tânăr Cardinal este Baselios Cleemis Thottunkal, Arhiepiscop Major de Trivandrum, prelat de aproape 54 de ani, aparţinând Bisericii Siro-Malankareze. El a fost creat Cardinal acum câteva luni, în noiembrie, când a intrat în Colegiul Cardinalilor şi deţinătorul locului doi ca “tinereţe”: Luis Antonio Gokim Tagle. Arhiepiscopul de Manila urmează să împlinească în iunie 56 de ani. Ceilalţi trei Cardinali electori “tineri” sunt: Rainer Maria Woelki (german, Arhiepiscop de Berlin), Reinhard Marx (german, Arhiepiscop de München şi Freising) şi Willem Jacobus Eijk (olandez, Arhiepiscop de Utrecht), toţi sub 60 de ani.

    Dintre cei 117 de Cardinali cu drept de vot, 67 au fost creaţi de Papa Benedict al XVI-lea, restul de 50 de Papa Ioan Paul al II-lea. Doar şase Cardinali în viaţă au participat la Conciliul Vatican II (Angelini, Arinze, Canestri, Delly, Fernandes de Araújo şi Lourdusamy), dar cum toţi au peste 80 de ani, nu vor intra în Conclav. Dintre Cardinalii de azi, 99 au participat ca electori la Conclavul din 2005. Dar 49 au acum peste 80 de ani, deci nu vor mai intra în Conclav. Aceasta înseamnă că 50 dintre Cardinalii electori au mai avut experienţa Conclavului, restul până la 117 (în fapt 115 fiind 2 retrageri) fiind la primul Conclav în viaţa lor: cei mai mulţi. Pentru cei care doresc să afle mai multe informaţii despre Conclav, există o carte gratuită, în limba engleză, descărcabilă în format PDF: “Conclave: Step by Step Through the Papal Interregnum”. Cartea, de 36 de pagini, dar format mic, este semnată de Mons. Charles Burns, consilier eclezial la ambasada Marii Britanii pe lângă Sfântul Scaun, şi explică ce se întâmplă înaintea, în cadrul şi după Conclav.

    înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro