• Rugăciune şi fior: Cardinalii relatează experienţa Conclavului

  Cardinalul Oscar Rodriguez Maradiaga

  05.03.2013, Roma (Catholica) - Intonând Litania Tuturor Sfinţilor, cerându-le acestora să îi ajute – aşa intră Cardinalii în procesiune în Capela Sixtină, conştienţi de enorma lor responsabilitate de a alege un nou Papă. Mai puţin de jumătate dintre cei 117 Cardinali care pot vota pentru un succesor al Papei Benedict al XVI-lea au participat şi la Conclavul din 2005, care l-a ales. Doi dintre aceştia – Cardinalul Oscar Rodriguez Maradiaga de Tegucigalpa, Honduras, şi Cardinalul sud-african Wilfrid Napier – au descris scena ca fiind una de profundă rugăciune şi un oarecare fior. Cardinalul Rodriguez Maradiaga a declarat pentru Catholic News Service că, în timpul Conclavului, Cardinalii îşi petrec cea mai mare parte a timpului lor în Capela Sixtină, chiar dacă votează doar de patru ori pe zi.

  Timpul petrecut în Capela Sixtină include rugăciune, scrierea numelor pe buletinele de vot şi numărarea lor. Dar atunci când îşi depune votul, fiecare Cardinal trebuie să jure în mod public, în limba latină, că votează în conformitate cu conştiinţa sa. Cu cei 115 Cardinali electori care vor participa, aceasta va lua ceva timp. “În faţa crucifixului şi a frescei cu Judecata de Apoi, spunem: ‘Martor îmi este Cristos Domnul, de care voi fi judecat, că am dat votul meu celui pe care, după voinţa lui Dumnezeu, îl consider vrednic să fie ales’, aşa că vă puteţi imagina… de ce durează atât de mult. Şi între timp, până când toţi îşi depun voturile, ne rugăm, aşa că este ca un mare cenacol de rugăciune. Este frumos”, a spus Cardinalul Rodriguez Maradiaga. “Mi-aş dori ca toate alegerile din lume să se poată desfăşura la fel: într-o atmosferă de rugăciune”.

  Cardinalul Napier a declarat pentru CNS că şi felul în care se îmbracă Cardinalii – aşa cum se îmbracă la celebrările liturgice – contribuie la atmosfera de rugăciune. Deşi are experienţa Conclavului din 2005, “probabil va fi la fel de copleşitor, la fel de (multă) nelinişte” şi de data aceasta, în special pentru că “aş spune că există acum mai multe opţiuni, există Cardinali mai tineri care cred că au reale calităţi de conducere. În acelaşi timp, poate că nu ne cunoaştem unii pe alţii atât de bine, dar trebuie să ne punem mult încrederea în prezenţa şi acţiunea Duhului Sfânt”. Cardinalul Napier a declarat că atunci când Cardinalii intră în Capelă, depun un jurământ oficial de păstrare a secretului, apoi fiecare Cardinal îşi pune mâna pe Biblie, confirmând jurământul său.

  Fiecare Cardinal are pe masa lui lista cu numele Cardinalilor, buletinele pentru vot, instrucţiunile şi o scurtă biografie a fiecărui Cardinal. “Poate cel mai solemn, cel mai dificil şi mai înfiorător (moment) este atunci când mergi cu buletinul de vot în mână până în faţa altarului… Este cu adevărat un moment de emoţii intense şi credinţă… Dacă votez din motivaţii nedemne, îi cer de fapt lui Isus să mă judece, să mă condamne, aşadar este un moment foarte, foarte solemn”. După ce fiecare Cardinal şi-a depus votul, hârtiile sunt deschise şi citite, una câte una. Deoarece fiecare dintre ei are lista completă a Cardinalilor, “bifezi pe măsură ce se citesc voturile pentru o persoană sau alta şi la final faci totalul”.

  Cardinalul american J. Francis Stafford, care a împlinit 80 de ani în luna iulie a anului trecut şi nu mai poate intra în acest conclav, a declarat: “Conclavul este în esenţă o liturgie extinsă”, rugăciunea punctând fiecare moment al zilei, inclusiv sesiunile de votare. Cardinalii îl invocă “pe Duhul Sfânt să ne ajute într-o sarcină atât de grea – mă bucur într-un fel că nu mai trebuie să o fac din nou; este o povară foarte mare, dar este mai puţin apăsătoare dacă nu suntem presaţi să încălcăm jurământul de tăcere” de către jurnalişti care le pun întrebări la care au jurat să nu răspundă.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro