• Originea geografică a Papei nu este relevantă

    Cardinalul José Saraiva Martins

    06.03.2013, Vatican (Catholica) - Biserica Catolică nu are culoare, iată de ce originea geografică a celui care va fi ales Papă este irelevantă, a afirmat cu convingere Cardinalul portughez José Saraiva Martins, în vârstă de 81 de ani, prefect emerit al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor (1998-2008). Într-un interviu pentru Vatican Insider, Cardinalul a vorbit despre retragerea Papei Benedict al XVI-lea şi despre provocările cu care se va confrunta următorul Episcop de Roma. El a declarat că a primit decizia Papei de a se retrage “cu normalitate; aşa cum se spune: ‘după un Papă vine altul’. Sanctitatea Sa a decis liber în faţa lui Dumnezeu şi a conştiinţei sale. Nu este nici o problemă. Acest lucru este prevăzut în Codul de Drept Canonic. Nu este primul caz din istoria Bisericii: cel mai cunoscut a fost acela al Papei Celestin al V-lea, aşadar nu este nimic extraordinar. În epoca modernă a fost primul Papă care să se retragă, este clar. Dar Biserica este obişnuită: în cele din urmă este condusă de Duhul Sfânt, şi evenimentele istorice sunt relative; esenţial este să nu lipsească niciodată în Biserică un Papă care să o călăuzească, în ciuda problemelor epocii noastre”.

    Referitor la interpretările care au fost date deciziei Pontifului, legate de sănătatea şi motivaţiile sale, Cardinalul Martins a declarat: “Ratzinger a spus clar că îi scad forţele şi că acesta este unicul motiv al retragerii. Trebuie să fim foarte atenţi în a interpreta ştirile, pentru că adesea ele nu corespund realităţii. Mesajul pentru credincioşi este: ‘Staţi liniştiţi’, pentru că Duhul Sfânt călăuzeşte Biserica şi El va trimite un Papă pe care îl doreşte pentru timpul nostru şi pentru provocările de astăzi”. Întrebat dacă originea geografică va avea vreo greutate în alegerea succesorului, Cardinalul a răspuns: “Biserica nu are culoare, nu este albă, galbenă sau neagră. Aşadar, un Papă poate fi alb, european, latino-american, african sau asiatic. Nu există nici o problemă, Biserica nu are culoare”.

    În ceea ce priveşte provocările cu care va trebui să se confrunte viitorul Pontif, Cardinalul Martins a declarat: “Există multe probleme în societatea zilelor noastre. Probleme umane şi probleme privind valorile creştine: familia, tinerii şi alte realităţi. Este clar că noul Papă va trebui să se ocupe de aceste provocări şi să susţină principiile evanghelice referitoare la ele, dar va trebui şi să colaboreze cu statele pentru a reuşi să le rezolve cât mai repede posibil. Astăzi se vorbeşte mult despre criza economică, dar nu aceasta este dificultatea majoră. Este o problemă morală, din care derivă, în parte, această criză economică. Următorul Pontif, pe urmele Papilor Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea, va trebui să continue să înfrunte aceste probleme”.

    înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro