• A patra Adunare generală a Cardinalilor

  06.03.2013, Vatican (Catholica) - “La cea de-a patra Adunare Generală, care a început în această dimineaţă la 9AM cu Liturgia Orelor, au fost prezenţi 153 de Cardinali. Acest număr include patru Cardinali sosiţi recent, care au depus jurământul astăzi, dintre care trei sunt electori: Cardinalul Antonios Naguib, Patriarh emerit al Alexandriei, Egipt; Cardinalul Karl Lehmann, Episcop de Mainz, Germania; Cardinalul John Tong Hon, Episcop de Hong Kong, China; precum şi Cardinalul Friedrich Wetter, Arhiepiscop emerit de Munchen, Germania, care nu este elector”, a spus pr. Federico Lombardi SJ, director al biroului de presă al Sfântului Scaun, la conferinţa de presă ţinută astăzi în faţa jurnaliştilor acreditaţi.

  Acum sunt prezenţi 113 Cardinali electori. Până mâine vor sosi şi ceilalţi doi Cardinali electori: Cardinalul Kazimierz Nycz, Arhiepiscop de Varşovia, Polonia, chiar din această după-amiază, şi Cardinalul Jean-Baptiste Pham Minh Man, Arhiepiscop de Thanh-Pho Ho Chi Minh, Vietnam, mâine dimineaţă. “În spiritul fratern ce caracterizează Adunările”, a spus pr. Lombardi, “Cardinalul Angelo Sodano, decanul Colegiului, i-a urat La mulţi ani Cardinalului Walter Kasper (care a împlinit 80 de ani ieri), Cardinalului Francesco Coccopalmerio (care împlineşte 75 de ani astăzi) şi Cardinalului Julio Terrazas Sandoval CSSR (care împlineşte 77 de ani mâine). Cardinalul Kasper continuă să fie elector – va fi cel mai în etate dintre cei ce vor vota în Conclav – pentru că, în baza constituţiei apostolice care reglementează alegerea Pontifului, vârsta limită a Cardinalilor ce intră în Conclav este determinată la începerea perioadei de sediu vacant (sede vacante).

  În această dimineaţă, 18 Cardinali s-au adresat în faţa Adunării generale. Fără să intre în detalii, directorul biroului de presă al Vaticanului a oferit o trecere în revistă a naturii intervenţiilor. “Tema majoră a fost Biserica în lume, noua evanghelizare. Altă temă s-a referit la Sfântul Scaun, dicasterele lui şi relaţiile cu Episcopii. A treia temă a fost aşteptările de la următorul Papă, relativ la buna guvernare a Bisericii. Au fost în total 51 de intervenţii de la începerea Adunărilor.” Dat fiind numărul mare de Cardinali ce au dorit să se adreseze în plen, s-a stabilit o limită de 5 minute, dar care nu a fost impusă (microfonul a putut fi folosit şi după depăşirea timpului). S-a decis ca mâine să fie o sesiune dimineaţa şi una după-masa.

  Privitor la anularea conferinţelor de presă pe care unii Cardinali americani le avea programate în aceste zile, pr. Lombardi a subliniat că “Adunările (Cardinalilor) nu sunt ca un Sinod sau un Congres în care încercăm să raportăm cât mai multă informaţie este posibil, ci o cale pe care să se ajungă la decizia alegerii Pontifului Roman. În acest sens, specific acestei căi este reţinerea, pentru a proteja libertatea de reflecţie din partea fiecărui membru al Colegiului Cardinalilor, care trebuie să ia o decizie atât de importantă. Nu mă surprinde deci că, din acest motiv, pe această cale pe care ne aflăm, au fost la început momente de deschidere şi de comunicare, şi că apoi, în armonie cu restul Colegiului, s-a stabilit când şi cum să se comunice.”

  La conferinţa de presă s-a discutat şi despre data deschiderii Conclavului. “Colegiul Cardinalilor doreşte să se pregătească cu seriozitate, în mod profund, fără grabă”, a explicat pr. Lombardi. “Poate de aceea încă nu pare oportun să se voteze asupra datei Conclavului, mare parte a Colegiului simţind (o fixare imediată) ca o forţare a dinamicii reflecţiei. De asemenea trebuie ţinut cont că unii Cardinali încă trebuie să sosească şi este un semn de respect faţă de ei să se aştepte până când Colegiul este întrunit complet.” În încheiere, directorul biroului de presă al Sfântului Scaun a confirmat că “Inelul Pescarului a fost scrijelit”, astfel că acum nu mai poate fi folosit. Unul nou va fi făcut pentru viitorul Pontif.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro