• Dezbateri în întreaga lume despre viitorul Episcop al Romei

    06.03.2013, Roma (Catholica) - Cu cât se apropie mai mult Conclavul, cu atât se înmulţesc glasurile care îşi exprimă opiniile despre candidaţii care ar putea fi aleşi Papă, se spune într-o analiză publicată de agenţia Zenit şi semnată de Antonio Gaspari. Dorinţa credincioşilor reiese din interviuri, de pe bloguri, din gânduri liber exprimate pe Facebook şi Twitter: mulţi îşi doresc un Pontif tânăr, aşa cum a fost la alegerea lui Papa Ioan Paul al II-lea. Un candidat umil şi bun, un bun comunicator care să se întâlnească cu oamenii din întreaga lume şi să atragă tinerii. Se arată de asemenea un mare respect pentru Papa Benedict al XVI-lea, şi se exprimă şi dorinţa ca Pontiful să fie ferm şi clar în privinţa doctrinei. Idealul ar fi o combinaţie între entuziasmul şi bucuria Papei Ioan Paul al II-lea şi un Joseph Ratzinger mai tânăr.

    Un lucru reiese înainte de toate: credincioşii se roagă şi îl invocă pe Duhul Sfânt cu speranţa ca următorul Papă să fie tânăr cu trupul şi cu sufletul. Prea multe suferinţe au fost în ultimii ani de agonie ai Papei Ioan Paul al II-lea şi la sfârşitul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea. Credincioşii sunt în general răbdători şi încrezători în lucrarea Duhului Sfânt. Ei vor fi plini de bucurie şi recunoscători Domnului pentru noul Pontif, dar este clar că aşteptările lor vor fi dezamăgite dacă va fi ales un Papă în vârstă, de tranziţie. În termenii situaţiei geo-politice, datorită decadenţei şi scandalurilor din Europa şi din ţările cu veche evanghelizare, se consideră că a sosit poate momentul de a se orienta spre un Papă ne-european. Tineretul şi vocaţiile sunt în scădere pe bătrânul continent, în timp ce sunt în creştere în America Latină, Africa şi Asia.

    Continentul cu cel mai mare număr de vocaţii şi botezuri, unde trăiesc mulţi tineri şi în care creştinismul are o largă răspândire este Asia. Este de asemenea un continent care se dezvoltă ca o super-putere a lumii şi în care creştinismul poate oferi soluţii caritabile şi umanizante la utilitarismul exasperat; un răspuns la un materialism care anulează persoana şi la politici care elimină bebeluşii fete. Un eventual Pontif din Asia ar putea de asemenea să găsească o soluţie la actualele relaţii dificile cu China. Ar fi fără îndoială un pas important, un act de curaj care ar pune Biserica înaintea tuturor. A fost aşa cu alegerea lui Karol Wojtyla, Papa polonez care a făcut atât de mult bine Bisericii şi lumii. Un Papă din Asia ar face ca numărul convertirilor şi al pelerinilor spre Biserica Romei să crească enorm.

    Este interesant de amintit faptul că Ziua Mondială a Tineretului cu cel mai mare număr de participanţi a avut loc în Manila, cu participarea a cinci milioane de tineri, şi că Filipine este a treia ţară din lume ca număr de catolici, după Brazilia şi Mexic şi înainte de Statele Unite, Franţa şi Italia.

    înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro