• Croitorii papali sunt pregătiţi, orice statură va avea noul Papă

    07.03.2013, Roma (Catholica) - Deşi Conclavul pentru alegerea unui nou Papă nu a început încă, croitorii papali au pregătit deja reverenda albă pentru momentul în care noul Pontif va apărea, la mai puţin de o oră după alegerea sa, la balconul Bazilicii Vaticanului care dă spre Piaţa San Pietro. Croitoria Gammarelli a expus cu mândrie în vitrina atelierului său reverendele din lână albă, confecţionate în trei mărimi diferite deoarece nimeni nu ştie cine va fi următorul Papă şi care va fi statura lui. “Am primit comanda (de la Vatican) să pregătim cele trei îmbrăcăminte la câteva zile după ce Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat retragerea” în 11 februarie, a declarat Lorenzo Gammarelli pentru Catholic News Service.

    Este nevoie de trei zile şi jumătate pentru a croi, pregăti şi coase de mână o reverendă întreagă, a precizat el, aşadar toate trei au fost terminate “foarte repede”, până în 1 martie, şi expuse în vitrină în dimineaţa zilei de 4 martie. Croitoria va trimite mai apoi ansamblul de veşminte la Vatican, la timp pentru Conclav şi alegerea Papei. Croitoria Gammarelli a fost înfiinţată în 1798 şi a lucrat pentru toţi Pontifii din secolele al XX-lea şi al XXI-lea, cu excepţia Papei Pius al XII-lea, care a rămas la croitorul familiei sale. Nu este un lucru stabilit că fiecare Papă va apela la serviciile acestei croitorii, aşa că aceasta aşteaptă întotdeauna până vin comenzile de la Vatican. Sunt însă şanse mari ca ei să fie chemaţi să lucreze şi pentru viitorul Papă, “deoarece i-am slujit pe toţi aceşti Papi”, a declarat el, arătând spre un şir de imagini cu şapte Papi, afişate pe peretele de lângă intrarea principală a atelierului.

    Seturile puse la dispoziţia noului Pontif pentru a le îmbrăca pentru momentul în care va fi prezentat cu cuvintele “Habemus papam” (“Avem Papă”) includ o reverendă albă cu mantia scurtă ataşată, un brâu alb din mătase, un zucchetto alb, pantofi roşii de piele şi o mantie din catifea roşie, cu margine de hermină, un stil vechi pe care Papa Benedict al XVI-lea l-a readus în uz. Fericitul Ioan Paul al II-lea “a preferat îmbrăcămintea foarte uşoară, şi în mod evident mantia cu blană şi catifea este mai grea, aşadar a preferat să nu o folosească”, a declarat Gammarelli. Dacă va fi necesar, un croitor de la Gammarelli va merge la Palatul Apostolic la câteva zile după alegerea Papei, pentru a lua măsurile noului Papă pentru o reverendă şi veşminte pe măsură. Totuşi, “adesea (un nou Papă) este deja unul dintre clienţii noştri, şi avem deja măsurile lui la dosar”.

    Atelierul, care se află la doar câţiva metri de Pantheon, este în freamăt, angajaţii având multe comenzi vechi restante. Comanda de reverende papale şi nevoile de croitorie pentru apropiatul Conclav au pus în aşteptare orice altceva în ultimele trei săptămâni, a spus Gammarelli. “Prin urmare, acum trebuie să recuperăm timpul… pentru clienţii care au avut comenzi mai vechi”. Pereţii atelierului sunt plini de rafturi cu cupoane de stofă neagră, materiale brodate pentru veşminte liturgice şi mătăsuri magenta şi roşii. Sertare mari din lemn, etichetate, conţin diferite accesorii precum franjuri pentru brâuri, ciucuri şi pompoane pentru beretele de cardinali.

    înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro