• Adunările generale ale Cardinalilor continuă

  07.03.2013, Vatican (Catholica) - La întâlnirea de astăzi cu jurnaliştii, condusă de directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, pr. Federico Lombardi SJ le-a spus că ştirea unei agenţii de presă despre rezervarea Bazilicii San Pietro pe lunea viitoare pentru celebrarea Liturghiei “pro eligendo Summo Pontefice”, interpretată ca semn al începerii Conclavului, este falsă. “Am vorbit cu maestrul de ceremonii, Mons. Guido Marini”, a spus pr. Lombardi, “şi nu este cum spune ştirea. Mai mult, rezervarea Bazilicii San Pietro nu este sarcina maestrului de ceremonii ci a Colegiului Cardinalilor. Ştirea este deci complet falsă. De asemenea orice preot poate celebra Liturghia ‘pro eligendo Summo Pontefice’, cerând lui Dumnezeu să lumineze Colegiul Cardinalilor în aceste zile, astfel că o asemenea Liturghie nu indică începutul Conclavului.”

  Au fost 152 de Cardinali prezenţi azi-dimineaţă, la a cincea Adunare generală, desfăşurată între 9.30AM şi 12.30AM. Printre ei doi Cardinali tocmai sosiţi, care au depus jurământul privind păstrarea secretului lucrărilor: Cardinalul Kazimierz Nycz, Arhiepiscop de Varşovia, Polonia, Cardinal elector, şi Cardinalul Giovanni Coppa, Nunţiu Apostolic emerit în Republica Cehă, ne-elector. Ultimul Cardinal elector, Arhiepiscopul Jean-Baptiste Pham Minh Man de Thanh-Pho Ho Chi Minh, Vietnam, este în drum spre Roma. Trei noi Cardinali asistenţi au fost aleşi să servească în Adunările particulare, pe un termen de trei zile, primilor trei aleşi expirându-le mandatul (valabil luni, marţi şi miercuri). Cardinalii asistenţi aleşi sunt: dintre Cardinalii Episcopai, Patriarhul Bechara Boutros Rai OMM al Antiohiei al maroniţilor, Liban; dintre Cardinalii Preoţi, Arhiepiscopul Laurent Monsengwo Pasinya de Kinshasa, Republica Democrată Congo; şi dintre Cardinalii Diaconi, Cardinalul Velasio De Paolis CS, preşedintele emerit al Prefecturii Afacerilor Economice ale Sfântului Scaun.

  În timpul Adunării, Cardinalul decan Angelo Sodano a citit textul propus pentru o telegramă de condoleanţe cu ocazia morţii lui Hugo Chavez, preşedintele Venezuelei, de trimis în numele Colegiului Cardinalilor. Textul a fost aprobat de toţi. “Când un şef de stat moare”, a explicat pr. Lombardi, “Papa trimite mereu o telegramă de condoleanţe. În acest caz, în perioada sede vacante, sarcina cade pe umerii Colegiului Cardinalilor.” În cursul dimineţii, 16 Cardinali au luat cuvântul în plen. Primii trei au fost dintre responsabilii cu finanţele şi patrimoniul Sfântului Scaun: Cardinalul Giuseppe Versaldi, preşedintele Prefecturii pentru Afacerile Economice ale Sfântului Scaun; Cardinalul Domenico Calcagno, preşedintele Administraţiei Patrimoniului Scaunului Apostolic; şi Cardinalul Giuseppe Bertello, preşedintele Guvernatoratului Cetăţii Vaticane. Aşa după cum se cere la paragraful 2 al numărului 171 din constituţia apostolică “Pastor Bonus”, în perioada sede vacante, Cardinalul camerlengo trebuie să ofere Colegiului Cardinalilor aceste informaţii privind starea patrimonială şi economică a Sfântului Scaun. “Au fost rapoarte scurte dar clare, ale fiecăruia după sfera de competenţă”, a spus pr. Lombardi, “ţinând cont că există deja o dată fixată pentru prezentarea balanţei pe anul anterior, în luna iulie. Astăzi a fost doar o informare în linii mari.”

  “Celelalte 13 intervenţii au atins diverse teme, susţinute fiind în ordinea de înscriere. Temelor atinse în zilele anterioare – evanghelizarea, Sfântul Scaun şi dicasterele, aşteptările şi speranţele de la noul Papă – s-au adăugat cele despre relaţiile cu alte Biserici şi despre eforturile caritabile ale Bisericii Catolice. Aceste adunări generale nu sunt o suită de discursuri, în program fiind inclusă de exemplu şi o jumătate de oră de pauză, în care Cardinalii se întâlnesc între ei şi are loc un schimb de opinii.” Pr. Lombardi a vorbit şi despre confidenţialitatea şi secretul privind Conclavul şi Adunările generale, în lumina unor ştiri apărute în diverse ziare. “Articolul 12 al constituţiei apostolice ‘Universi Dominici Gregis’, cere Cardinalilor să jure că respectă prevederile şi să menţină secretul. Desigur, este diferit de jurământul făcut în Conclav. Dar factorul comun este menţinerea intimităţii atmosferei din Colegiu. De exemplu în perioada sede vacante din 2005, Cardinalii au decis să nu dea interviuri după prima lor Adunare.”

  La final, referindu-se la pregătirea Capelei Sixtine pentru Conclav, pr. Lombardi a spus că se continuă lucrul la înălţarea podelei, ferestrele au fost întunecate, iar sobele ce vor fi folosite – una dintre ele pentru a indica în exterior alegerea Papei sau un vot neconcludent – au fost instalate. De asemenea blazonul Papei emerit, creat din flori în Grădinile Vaticanului, vizibil din cupola Bazilicii San Pietro, a fost eliminat, pregătindu-se locul pentru florile ce vor reda următorul blazon papal. A şasea Adunare generală a Cardinalilor va avea loc după-amiaza aceasta, de la 5PM. Pr. Lombardi a spus că este puţin probabil că se va fixa atunci data Conclavului, dar că dacă vor exista ştiri importante va convoca rapid o nouă întâlnire cu jurnaliştii. Dacă nu apare ceva special, următoarea întâlnire cu jurnaliştii va fi vineri la amiază.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro