• Unde vor sta Cardinalii pe perioada Conclavului

  Domus Sanctae Marthae

  07.03.2013, Vatican (Catholica) - Casa Sf. Maria (Domus Sanctae Marthae) este o reşedinţă modernă aflată lângă Bazilica San Pietro, pe locul unui fost cămin pentru pelerini. De la înălţarea ei în 1996, clădirea a oferit găzduire prelaţilor care au avut întâlniri în Vatican. Clădirea de cinci etaje are 106 camere duble şi 22 de camere simple. Managementul este încredinţat unul director, a cărui numire este rezervată secretariatului de stat, iar sarcinile îi sunt fixate printr-un statut.

  De la începerea perioadei de sediu vacant (sede vacante), persoanele ce se aflau la Domus au fost mutate, pentru a începe pregătirile în vederea sosirii Cardinalilor electori. Când va începe Conclavul, pe lângă Cardinalii electori în această clădire se vor afla şi câteva persoane, rezidente în Vatican, ce vor participa la Conclav – nu cu drept de vot, ci ca personal asistent – conform celor stabilite la numărul 46 în constituţia apostolică “Universi Dominici Gregis”. Juridic vorbind, actualmente Domus Sanctae Marthae este o Fundaţie, întemeiată în 1996 de Papa Ioan Paul al II-lea. Clădirea actuală a înlocuit-o pe cea înălţată la cererea Papei Leon al XIII-lea în 1891, în vremuri de holeră, pentru îngrijirea bolnavilor dimprejurul Vaticanului. În timpul celui de-al doilea război mondială, casa a fost folosită de refugiaţi, de evrei şi de ambasadorii ţărilor care rupseseră relaţiile cu Italia.

  Documentul fondator al Papei Ioan Paul al II-lea susţine: “În vederea noii situaţii apărute, am decis suprimarea vechii Fundaţii pentru a stabili o nouă Fundaţie sub titlul ‘Domus Sanctae Marthae’, cu scopul de a oferi ospitalitate, în spiritul adevăratei fraternităţi preoţeşti, personalului eclezial aflat în slujba secretariatului de stat şi, pe cât posibil, în slujba altor dicastere ale Curiei Romane, precum şi Cardinalilor şi Episcopilor care călătoresc în Vatican pentru a-l vizita pe Papa sau pentru a participa la evenimente şi întâlniri organizate de Sfântul Scaun. Toate acestea sunt compatibile cu prevederile constituţiei apostolice ‘Universi Dominici Gregis’, care rezervă camerele clădirii pentru uzul exclusiv al Cardinalilor electori pe perioada Conclavului pentru alegerea Pontifului Suprem.”

  Celelalte persoane – pe lângă Cardinalii electori – care vor sta în Domus pe perioada Conclavului sunt cele menţionate în “Universi Dominici Gregis” ca fiind necesare “pentru îndeplinirea nevoilor personale şi oficiale legate de procesul de alegere”. Printre ele se numără: secretariatul Colegiului Cardinalilor; maestrul celebrărilor liturgice papale; maestrul de ceremonii; preoţi care vor sta la dispoziţie pentru spovadă în diferite limbi; doi medici pentru eventuale urgenţe; precum şi personalul pentru curăţenie şi bucătărie. Toate persoanele indicate trebuie să primească anterior o aprobare de la Cardinalul camerlengo. Pe perioada Conclavului, Cardinalii electori pot merge pe jos de la Domus la Capela Sixtină şi invers, dar li se pune la dispoziţie şi un mic autobuz, în special pentru cei care se deplasează cu greutate.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro