• Cardinalul Napier: un Conclav mai lung, candidaţi potenţiali mai mulţi

  Cardinalul Wilfrid Napier

  08.03.2013, Vatican (Catholica) - Cardinalul Wilfrid Fox Napier este Arhiepiscop de Durban, Africa de Sud, din 1992. Ca membru al Ordinului Franciscan al Fraţilor Minori, a absolvit Universitatea Galway din Irlanda, fiind hirotonit preot în 1970 şi consacrat Episcop zece ani mai târziu. Cardinalul, o fire dinamică, deschisă şi prietenească, împlineşte 72 de ani chiar astăzi, 8 martie. A participat la Conclavul din 2005 şi este unul dintre cei 11 Cardinali electori din Africa. Într-un interviu pentru Vatican Insider, prelatul a vorbit despre speranţele sale vizavi de Conclav şi despre calităţile pe care le doreşte pentru viitorul Papă.

  Referindu-se la ultimele două pontificate, Cardinalul sud-african a spus: “Papa Ioan Paul al II-lea a avut un pontificat lung şi în acest timp a făcut multe lucruri bune, aşezând temelii solide pentru orice viitor Papă. Iar principalul bine, aş pune, este Teologia trupului. Apoi el s-a preocupat să îşi întărească fraţii, mergând în vizite pastorale în toată lumea. Şi a început şi o a treia direcţie importantă: noua evanghelizare. Papa Benedict nu a putut să facă vizite pastorale în aceeaşi măsură ca predecesorul, dar a făcut totuşi 24 de vizite în afara Italiei. A fost în Africa de două ori, cu un impact fantastic. Toate acestea trebuie continuate de viitorul Papă, în special noua evanghelizare.” Dar, a susţinut el, “pentru o astfel de sarcină avem nevoie de un om care să aibă energie. Mai este un motiv pentru care cred că avem nevoie de un Papă tânăr – posibil între 60 şi 67 de ani. Sunt chiar numeroşi Cardinalii în acest interval de vârstă, care vin din părţi ale lumii unde credinţa este vie. Cred că dacă un om dintr-o astfel de parte a lumii ar fi ales, ar aduce ceva din această vitalitate când va călători prin lume.”

  Întrebat ce trăsături caută la noul Papă, Cardinalul Napier a spus: “Trebuie să fie un om pentru care – la fel ca la Papii Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea – relaţia cu Isus este fundamentală. [...] Deci prima calitate pe care o caut este să fie o persoană profund spirituală.” Asemenea altor prelaţi, în interviuri recente, şi Cardinalul sud-african crede că e nevoie de un Papă cu experienţă pastorală. “Cred că este important să avem pe cineva dintr-un loc unde Biserica este dinamică şi vibrantă, unde se caută răspunsuri, unde există provocări, deoarece cred că în aceste contexte credinţa se revelează mai bine. Ar putea să fie Asia, America Latină, Africa, dar sunt şi regiuni din Europa şi din America (de Nord) de unde ar putea să vină. Cred deci că spectrul de candidaţi va fi acum mult mai mare decât în 2005.” Atunci, în 2005, doar doi Cardinali mai fuseseră anterior într-un Conclav: Joseph Ratzinger şi William Wakefield Baum. “A fost o experienţă total nouă pentru noi. Eram aproape toţi novici. Îmi amintesc emoţiile trăite atunci când m-am dus cu votul la patenă, am stat în faţa altarului şi l-am invocat pe Domnul Isus, Judecătorul meu, să îmi fie martor că îl votez pe cel pe care îl consider demn. A fost cel mai solemn şi mai teribil moment în întregul Conclav. Acum 115 Cardinali vor vota în Conclav, dar 48 au fost la cel din 2005, aşa că îmi imaginez că dinamica va fi diferită.”

  În încheiere Cardinalul Napier a spus: “Cred că acest Conclav va dura mai mult decât cel din 2005. Şi mă aştept să fie o plajă mai largă de opţiuni la primele sesiuni de vot. Sunt mulţi Cardinali tineri, de 60 şi ceva de ani, şi cred că unii se vor evidenţia. Cred că primele două runde de vot o să fie cu o mulţime de nume. Mai apoi mă aştept că vor apărea ajustări, reanalizări, concentrându-ne pe candidaţii care au strâns un număr semnificativ de voturi. Apoi probabil vor fi consultări în întâlnirile informale de la Domus Sanctae Marthae, şi tot aşa, până vom alege un nou Papă.”

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro