• Isus a pus Biserica în mâinile oamenilor, nu ale îngerilor

    Cardinalul John Olorunfemi Onaiyekan

    08.03.2013, Vatican (Catholica) - Dacă Isus ar fi dorit o Biserică fără scandaluri sau probleme, ar fi dat-o în mâinile îngerilor, nu a omenirii pe care El o iubeşte, a declarat cel mai nou Cardinal elector al Nigeriei. “Dacă spuneţi că Biserica are nevoie de reformă şi de îmbunătăţire, sunt primul care să admit acest lucru, deoarece Biserica nu a ajuns încă la capătul pelerinajului ei; ea este într-o continuă reformă”, a declarat în 6 martie 2013 pentru Catholic News Service Cardinalul John Olorunfemi Onaiyekan de Abuja, Nigeria. Chiar şi schimbările sau îmbunătăţirile de succes nu arată că lucrarea de convertire “este gata odată pentru totdeauna, deoarece fiecare generaţie trebuie să treacă prin propriile ei reforme”.

    Creat Cardinal în urmă cu mai puţin de 3 luni, Cardinalul Onaiyekan, în vârstă de 69 de ani, a declarat că problemele sau acuzaţiile de scandal şi corupţie trebuie tratate, “dar ele doar dovedesc că Biserica este alcătuită din fiinţe umane”. “Isus Cristos ar fi putut lăsa această Biserică în mâinile îngerilor; sunt destui în cer pentru a face aceasta”. În schimb, cu iubirea şi speranţa Lui pentru omenire, a pus Biserica în mâinile a 12 bărbaţi, între care simpli pescari şi un vameş. Biserica nu trebuie să fie preocupată de a fi “credibilă”, în sensul ca mesajul ei să fie crezut sau acceptat de toţi. “Există oameni pentru care mesajul meu nu va fi niciodată credibil, deoarece nu mă vor crede pentru că ei nu cred” în Dumnezeu. “Nu poţi fi credibil pentru toţi. Autentic, da, dar autentic înseamnă un mesaj cât mai apropiat de mesajul lui Isus; aceasta este preocuparea mea”. “Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a explica totul cât mai bine”, a mai spus el, adăugând şi provocarea de a face mesajul să fie cât mai relevant cu putinţă. “Nici lui Isus nu i-a fost uşor să le explice oamenilor din zilele Sale mesajul Său”.

    Cardinal Onaiyekan a declarat că nu va intra în Conclav clar hotărât pentru cine va vota. “Credem cu fermitate că perioada Conclavului este o perioadă specială de har şi că Duhul Sfânt ne va conduce”. Duhul Sfânt îl va inspira şi călăuzi şi pe noul Papă în a discerne cum să îşi îndeplinească slujirea şi ce anume “este cel mai necesar în zilele noastre”. “Fiecare Papă este diferit de celălalt. Când vine un Papă, el merge pe propriul său drum, îşi face propria sa lucrare, îşi îndeplineşte propriul minister după modul în care este condus de Duhul Sfânt”, a spus Cardinalul. Colegiul Cardinalilor nu reprezintă “democratic” Biserica din lume, dar liderii Bisericii din întreaga lume se reunesc în sinoade sau alte întruniri mari pentru a împărtăşi speranţele şi preocupările Bisericilor lor locale, “şi aceasta face Biserica să fie universală – catolică”. Aceasta înseamnă că naţionalitatea unui nou Papă nu este importantă. “Important este ca oricine va fi ales să fie un Papă pentru noi toţi”, nu doar pentru propria lui naţiune sau pentru propriul lui continent. Conclavul pentru alegerea unui nou succesor al lui Petru “este unul dintre cele mai înalte elemente ale credinţei noastre în faptul că Biserica este condusă de Domnul Isus. Dacă dorim cu adevărat să fim la înălţimea lui, atunci trebuie să fim cât mai aproape posibil de Isus în tot acest proces”, în special prin rugăciune, a spus el.

    înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro