• A opta Adunare generală a Cardinalilor va vota diseară data începerii Conclavului

  08.03.2013, Vatican (Catholica) - “A opta Adunare generală care se va reuni seara aceasta va vota data începerii Conclavului”, a anunţat pr. Federico Lombari, directorul biroului de presă al Sfântului Scaun. “Conclavul va începe probabil la începutul săptămânii viitoare: poate luni, marţi sau miercuri. Cu siguranţă nu va fi mâine sau duminică. Mâine va avea loc o Adunare generală dimineaţa, iar duminică purpuraţii îşi vor vizita bisericile titulare din oraş pentru a se ruga. Nu sunt obligaţi, dar se aşteaptă să facă aceasta.”

  Înainte să înceapă conferinţa de presă, pr. Lombardi a amintit că astăzi este Ziua Internaţională a Femeii şi a oferit un buchet de flori unei jurnaliste, care le-a reprezentat pe toate jurnalistele, conform obiceiului Vaticanului de a da flori femeilor care lucrează la Sfântul Scaun. Mai apoi pr. Lombardi a oferit un raport despre a şasea Adunare generală, care a avut loc aseară, de la 5 la 7PM (ora Romei), cu participarea a 151 de Cardinali. Doi noi sosiţi au depus jurământul de păstrare a secretului: Cardinalul Jean-Baptiste Pham Minh Man, Arhiepiscop Mitropolit de Ho Chi Minh City, Vietnam, şi Cardinalul Adam Joseph Maida, Arhiepiscop emerit de Detroit, Michigan, SUA. Primul Cardinal e elector, celălalt are peste 80 de ani. S-a constituit astfel întreg efectivul de 115 Cardinali electori. În decursul Adunării de ieri seară au fost 16 intervenţii.

  În a şaptea Adunare generală, de azi-dimineaţă, au fost prezenţi 153 Cardinali, şi pentru că nu au mai fost noi sosiţi nimeni nu a depus jurământul. Toţi cei 115 Cardinali electori au fost prezenţi. Primul act al Adunării a fost în baza nr. 38 al constituţiei apostolice “Universi Dominici Gregis”, care susţine că Colegiul Cardinalilor trebuie să cunoască şi să aprobe motivele de absenţă ale Cardinalilor care nu vor participa la Conclav. “În acest caz, sunt două absenţe: Cardinalul Julius Riyadi Darmaatmadja SJ, Arhiepiscop de Jakarta, Indonezia, din motive de sănătate, şi Cardinalul Keith O’Brien, fost Arhiepiscop de Edinburgh, Scoţia, din motive personale. Colegiul a votat să accepte absenţele din motivele prezentate.”

  Pe ordinea de zi a urmat prezentarea de către Cardinalul decan Angelo Sodano a nr. 37 al constituţiei apostolice “Universi Dominici Gregis”, recent modificată de motu proprio dat de Papa Benedict al XVI-lea, în care se spune: “Poruncesc ca, din momentul în care Scaunul Apostolic este în mod legitim vacant, să fie aşteptaţi cincisprezece zile întregi cei absenţi înainte de a începe Conclavul; dar las Colegiului Cardinalilor facultatea de a anticipa începerea Conclavului dacă se constată prezenţa tuturor Cardinalilor electori, precum şi facultatea de a amâna începerea alegerii pentru alte câteva zile. Însă, după ce au trecut maxim douăzeci de zile de la începutul de sede vacante, toţi Cardinalii electori prezenţi sunt obligaţi să înceapă alegerea.”

  “Din moment ce toţi Cardinalii electori sunt prezenţi”, a spus pr. Lombardi, “Colegiul este acum pregătit să decidă data Conclavului, inclusiv dacă să mute data înainte de trecerea celor 15 zile de la începerea perioadei de sede vacante. Cardinalii au vorbit şi despre iniţiativa de rugăciune AdoptACardinal.org (Adoptă un Cardinal), promovată online, la care au subscris deja peste 220.000 de persoane.” Cei care se înscriu pe acest sit primesc, aleator, câte un Cardinal pentru care să se roage în decursul acestor zile. În această dimineaţă au fost în total 18 intervenţii pe teme incluzând printre altele dialogul interreligios, cultura contemporană, bioetica, justiţia în lume, importanţa proclamării de către Biserică a unui mesaj de iubire şi milostivire, colegialitatea episcopală. Rolul femeii în Biserică a fost de asemenea discutat. Din moment ce majoritatea Cardinalilor au vorbit doar o dată, peste o sută de Cardinali au intervenit, alţii fiind înscrişi să vorbească în următoarele Adunări (în după-masa aceasta şi sâmbătă dimineaţa).

  Pr. Lombardi a menţionat de asemenea Domus Santa Martha, care va fi reşedinţa Cardinalilor în timpul Conclavului, explicând că încăperile Cardinalilor sunt atribuite prin tragere la sorţi în timpul Congregaţiilor generale. “Nici un Cardinal nu îşi alege care să fie vecinul său şi nici ce cameră preferă.” A mai spus că Pontiful nou ales va rămâne pentru o perioadă de timp în Domus Santa Martha, în timp ce apartamentul papal din Palatul Apostolic este desigilat şi reamenajat. În altă ordine de idei, a amintit că Sfântul Scaun “este vacant, dar nu se opreşte”, aceasta însemnând că diferitele dicastere ale Vaticanului îşi continuă activităţile normale, sub conducerea diferiţilor capi de departamente. El a precizat de asemenea numele predicatorului care va susţine următoarea meditaţie în faţa Colegiului Cardinalilor, Cardinalul Prospero Grech, OSA, de 87 de ani.

  Răspunzând unor întrebări despre pregătirile pentru Conclav ce se fac implicând podeaua Capelei Sixtine, directorul biroului de presă al Sfântului Scaun a lămurit că “înălţarea podelei serveşte la uniformizarea spaţiului de lucru, acoperind denivelările şi treptele existente” din jurul altarului şi de-a lungul peretelui stâng al Capelei.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro