• Cardinalii se pregătesc pentru Conclavul de săptămâna viitoare

  09.03.2013, Vatican (Catholica) - “Prima preocupare a celei de-a opta Adunări Generale, reunite ieri seară şi la care au participat 145 de Cardinali, a fost să voteze data începerii Conclavului. Cardinalul decan Angelo Sodano, exprimând dorinţa tuturor şi după consultări cu Cardinalul camerlengo Tarcisio Bertone SDB, privitor la pregătirile de la Domus Sanctae Marthae, a propus ziua de marţi, 12 martie 2013. Majoritatea copleşitoare a votat imediat această dată”, a spus pr. Federico Lombardi, director al Biroului de Presă al Sfântului Scaun, în cadrul întâlnirii sale de sâmbătă, 9 martie, cu jurnaliştii.

  “Nu au existat diferenţe de opinii între Cardinali, iar proporţia de voturi favorabile faţă de cele împotrivă a fost 10 la 1. Mai mult, întregul colectiv de Cardinali electori este deja prezent, deci nu s-a mai considerat necesar să se aştepte, având până acum timp să reflecteze asupra deciziei” privitor la data începerii Conclavului. În decursul Adunării de vineri, 8 martie, după-amiază, au luat cuvântul 15 Cardinali, iar cei doi nou veniţi au depus jurământul privind păstrarea secretului lucrărilor. Ambii sunt neelectori, fiind de peste 80 de ani: Cardinalul Miguel Obando Bravo SDB, Arhiepiscop emerit de Managua, Nicaragua, şi Cardinalul Gaudencio Borbon Rosales, Arhiepiscop emerit de Manila, Filipine. Purtătorul de cuvânt a explicat că aceşti Cardinali vin acum nu special pentru Adunările generale şi în nici un caz pentru Conclav, ci pentru a fi în Roma când va fi ales noul Papă.

  A noua Adunare generală a avut loc în dimineaţa zilei de sâmbătă, Cardinalii vorbind despre mutarea în Domus Sanctae Marthae, care va fi reşedinţa lor pe durata Conclavului. “S-a căzut de acord cu majoritate ca mutarea să se facă marţi dimineaţa, începând de la 7AM (toate orele indicate în acest material sunt după ora Romei, n.r.), adică în aceeaşi zi în care şi începe Conclavul. O Liturghie ‘Pro eligendo Romano Pontifice’ va fi celebrată de Cardinalul decan, în acea dimineaţă, de la 10AM, în Piaţa San Pietro. Camerele au fost atribuite Cardinalilor prin tragere la sorţi”, a mai spus pr. Lombardi. “În această dimineaţă au intervenit 17 Cardinali, vorbind pe aceleaşi teme generale ce au fost comunicate până acum, precum: aşteptările de la noul Papă, activitatea Sfântului Scaun şi a dicasterelor şi îmbunătăţirea funcţionării Curiei. În total au fost 133 de intervenţii în Adunările generale, şi, ţinând cont şi de cele programate pentru luni, numărul va ajunge undeva la 150.” Sunt unii Cardinali care au vorbit de mai multe ori, deci 150 indică intervenţiile, nu Cardinalii ce au intervenit.

  La sfârşitul conferinţei de presă a fost prezentate sesiunile Conclavului. Luni, 11 martie, personalul auxiliar necesar pentru desfăşurarea operaţiunilor Conclavului va depune jurământul de păstrare a secretului. Marţi, de la 3.45PM, Cardinalii vor merge de la Domus Sanctae Marthae la Capela Paulină din Palatul Apostolic. La 4.30PM, Cardinalii vor merge în procesiune de la Capela Paulină la Capela Sixtină, şi, după ce vor fi depus cu toţii jurământul, maestrul celebrărilor liturgice papale va da ordinul “Extra omnes” pentru toţi cei care nu au dreptul de participare la Conclav, ca să iasă din Capela Sixtină. Cardinalii vor asculta o meditaţie ţinută de Cardinalul Prospero Grech, OP, privitor la datoriile pe care le au începând din acel moment, despre necesitatea acţionării cu bună intenţie, urmărind binele Bisericii Universale, după care vor trece la prima rundă de vot. La 7PM se vor ruga Vesperele, iar la 7.30PM se vor întoarce la Domus Sanctae Marthae.

  Începând de miercuri, 13 martie, Cardinalii se vor deplasa de la Domus Sanctae Marthae la Capela Paulină la 7.45PM, unde, la 8.15AM, vor celebra Liturghia. La 9.30AM vor intra în Capela Sixtină, se vor ruga Liturgia Orelor şi vor începe să voteze. În jurul orei 12.00AM se vor întoarce la Domus Sanctae Marthae şi, după masa de amiază, se vor întoarce în Capela Sixtină la 4PM, unde după o scurtă rugăciune vor relua procedurile de vot până la 7PM. Dat fiind că sunt câte două runde de vot dimineaţa şi alte două după-amiaza, pr. Lombardi a spus că “fumata”, adică fumul care indică dacă a fost ales sau nu un nou Papă, produs de arderea buletinelor de vot din cele două runde de vot, trebuie aşteptat în jurul orei 12AM, după sesiunea de dimineaţă, respectiv în jurul orei 7PM, după sesiunea de după-amiază, doar dacă după prima dintre cele două runde nu a fost ales Papa. În acest caz, “fumata” se va vedea desigur mai rapid (estimat între 10.30 şi 11.00AM, respectiv între 5.30 şi 6.00PM).

  Directorul Biroului de Presă al Sfântului Scaun a amintit procedura la care se apelează dacă noul Papă nu este ales după primele patru zile de votare. Într-un astfel de caz, Cardinalii vor lua o pauză în a cincea zi, pentru a se ruga, a vorbi liber între ei şi a asculta un scurt îndemn adresat de Cardinalul senior dintre Cardinalii Diaconi. Rundele de vot vor continua apoi în următorul ritm: două zile de vot, cu tot a treia zi liberă pentru rugăciune. După cea de-a 34-a rundă de vot, după a 11-a zi de Conclav, intră în vigoare numărul 75 al Constituţiei Apostolice “Universi Dominici Gregis”, modificată de recentul motu proprio al Papei Benedict al XVI-lea, care afirmă: “Dacă votările despre care se vorbeşte la nr. 72, 73 şi 74 din Constituţia mai sus menţionată nu vor avea rezultat, să fie dedicată o zi rugăciunii, reflecţiei şi dialogului; în următoarele votări, fiind respectată ordinea stabilită în nr. 74 din aceeaşi Constituţie, vor avea voce pasivă numai cele două nume care în precedentul scrutin au obţinut cel mai mare număr de voturi. Nu se poate renunţa la dispoziţia că pentru alegerea validă, şi în aceste scrutine este cerută majoritatea calificată de cel puţin două treimi dintre voturile Cardinalilor prezenţi şi votanţi. În aceste votări, cele două nume care au voce pasivă nu au voce activă.” Adică cei doi candidaţi cu cel mai mare număr de voturi vor fi doar votaţi, ei neputând vota.

  Pr. Lombardi a spus că a fost înfiinţată comisia care, sub conducerea Cardinalului camerlengo, este responsabilă cu sigilarea intrărilor în zona Conclavului şi cu desfăşurarea celorlalte operaţiuni necesare pentru a se asigura protecţia Conclavului. Între membri Comisiei se află substitutul Secretariatului de Stat, comandantul Gărzii Elveţiene, membri ai jandarmeriei şi notari. În fine, a relatat că Inelul Pescarului pe care îl poartă Papa – care există în două forme: inelul în sine şi ca pecete utilizată pentru sigilarea documentelor -, precum şi alte peceţi ale pontificatului au fost făcute inutilizabile prin zgârierea imaginilor lor în formă de cruce. Următorul Inel va avea aceeaşi imagine a Apostolului Petru aruncând plasa, dar, evident, va avea inscripţionat numele noului Pontif deasupra imaginii. S-a mai comunicat jurnaliştilor că mâine, duminică, 10 martie, Cardinalii vor celebra Liturghia de regulă la bisericile lor titulare, credincioşii fiind invitaţi să se roage pentru Biserică şi pentru alegerea noului Suveran Pontif.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro