• Coşul de fum a fost instalat pe Capela Sixtină

    09.03.2013, Vatican (Catholica) - Coşul de fum de pe acoperişul Capelei Sixtine, care va semnala dacă a fost ales (prin fum alb) sau nu (prin fum negru) un nou Papă, a fost instalat în dimineaţa zilei de sâmbătă, 9 martie 2013, cu trei zile înainte de Conclavul a cărui dată de începere a fost anunţată vineri seara. Televiziunea Vaticanului înregistrează pregătirile din aceste zile din Capela Sixtină şi le distribuie tuturor canalelor media care doresc să le retransmită local. Lucrările de amenajare au început de marţi, 5 martie, când la ora 1PM, restauratorii, electricienii, mecanicii, dulgherii, cusătoresele, tehnicienii şi diverşi alţi lucrători au înlocuit sutele de vizitatori care vin zilnic în Capela Sixtină. “Capela este închisă publicului. O pregătim pentru Conclav”, au fost explicaţiile auzite de vizitatorii care au încercat să îşi încheie turul prin Muzeele Vaticanului aruncând o privire la “Crearea lui Adam”, capodoperă a lui Michelangelo.

    Jurnaliştii ştiau deja acest lucru: directorul Biroului de Presă al Sfântului Scaun, pr. Federico Lombardi SJ, a ţinut zilnic conferinţe de presă, oferind o viziune de ansamblu asupra Adunărilor generale ale Cardinalilor şi explicând, cu materiale video, pregătirile care au loc în Vatican. În Capela Sixtină au putut fi văzute schelele amplasate în jurul sobei în care vor fi arse buletinele de vot, pentru a înălţa burlanul pe care va ieşi fumul prin acoperişul Capelei; munca de înălţare a podelei pentru a crea o arie uniformă ca înălţime; materialele şi cusătoresele care le coseau pentru a acoperi apoi cu ele mesele…

    În jurul altarului au fost amplasate 115 scaune din lemn, tapiţate, fiecare având scris pe el numele Cardinalului care va sta acolo, cu 12 mese de lemn acoperite cu feţe de masă, unde Cardinalii vor completa buletinele de vot. Ei îşi vor depune voturile în urnă în faţa frescei cu Judecata de Apoi a lui Michelangelo, aflată pe peretele altarului. După instalarea coşului, soba va fi supusă la o serie de teste, folosindu-se substanţe chimice pentru a scoate un fum galben, pentru a nu-i deruta pe tot mai numeroşii trecători din Piaţa San Pietro. Cele două sobe de fier la care este ataşat coşul au fost instalate ieri. Prima sobă, fabricată în 1938, are gravate pe ea datele celor cinci Conclave în care a fost folosită – de la cel în care a fost ales Papa Pius al XII-lea, în 1939, până la cel din 2005, când Cardinalul Ratzinger a devenit Papa Benedict al XVI-lea.

    Această sobă mai veche este folosită pentru arderea buletinelor de vot. Cea modernă, echipată cu un dispozitiv electronic, va adăuga substanţele chimice pentru a produce fumul negru sau alb, indicând rezultatul votului până când are loc alegerea unui Papă. Vor fi două sesiuni de votare planificate pentru fiecare dimineaţă şi fiecare după-amiază atâta timp cât va dura Conclavul. În acele momente, coşul va fi în centrul atenţiei mass-media. În după-amiaza zilei de marţi, 12 martie, va capta atenţia la milioane de oameni din întreaga lume. Pe lângă Cardinalii electori, singurele persoane care vor fi prezente în Capela Sixtină sunt maestrul celebrărilor liturgice papale şi Cardinalul Prospero Grech OSA, care va ţine a doua meditaţie în faţa Cardinalilor electori, prevăzută la nr. 13 în Constituţia Apostolică “Universi Dominici Gregis”.

    înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro