• Cardinalul Dolan: vorbim despre Isus

    10.03.2013, Roma (Catholica) - Cardinalii americani au fost nevoiţi să îşi suspende săptămâna aceasta conferinţele de presă nu atât datorită celor ţinute de pr. Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, cât pentru a evita acuze de informaţii scurse spre presă. Cardinalul Timothy Dolan a continuat să fie însă prezent pe blogul său, unde vineri a publicat un scurt material despre cele ce se întâmplă acum în Vatican.

    Arhiepiscopul de New York a descris adunările Cardinalilor ca “o întoarcere în timp în Cenacol, cu Fecioara Maria şi Apostolii, iar provocările cu care noi – cu noul Sfânt Petru – ne confruntăm acum sunt similare cu cele cu care primul Papă, Sfântul Petru, s-a confruntat la primele Rusalii: cum să prezentăm cât mai eficient persoana, mesajul şi invitaţia lui Isus adresate unei lumi care, în timp ce caută mântuirea şi adevărul veşnic, este şi îndoielnică, sceptică, prea ocupată sau frustrată”. Cardinalul Dolan spune în mod ironic că unii ar putea fi “surprinşi” să audă că “ne petrecem majoritatea timpului discutând pe teme precum predicarea; transmiterea credinţei; celebrarea celor şapte Sacramente; readucerea în Biserică a celor ce s-au îndepărtat de ea; slujirea bolnavilor şi săracilor; susţinerea şcolilor, spitalelor şi serviciilor noastre de caritate; încurajarea fraţilor preoţi, Episcopi, diaconi şi persoane consacrate; sprijinirea păstorilor în parohii şi sporirea numărului lor; buna formare a viitorilor preoţi; grija pentru cuplurile căsătorite şi pentru familii; apărarea demnităţii căsătoriei; protejarea vieţii când este pusă în pericol de război, sărăcie sau avort; întărirea chemării universale la sfinţenie dată întregii Biserici. Acestea sunt temele mari. Poate părea greu de crezut, din moment ce la colţul străzii tot ce auzim este că vorbim despre corupţia din Vatican, despre abuzurile sexuale, despre bani. Apar aceste teme? Da! Domină ele discuţiile? Nu!”

    Miercuri, tot prin blogul său, Cardinalul Dolan anunţa că de luni, 11 martie, va începe o novenă la Sf. Iosif, care ar urma să se încheie exact pe 19 martie, sărbătoarea Sf. Iosif. I-a invitat pe credincioşi să se alăture iniţiativei sale, amintind vineri din nou de ea. În acelaşi timp îşi exprimă recunoştinţa pentru toţi cei ce se roagă pentru Biserică: “Mulţumiri calde pentru rugăciunile voastre! Avem nevoie de ele! Le simţim! Să continuă să vină! Un coleg mai mare mi-a spus că zilele dintre un Pontif şi alegerea altuia sunt asemenea zilelor din Ierusalim de după Înălţarea la cer a Domnului. Întreaga Biserică se roagă, se roagă intens, se roagă îndelung, unită cu Apostolii şi cu Maica lui Isus, care erau închişi în Cenacol, aşteptând darul suprem al Duhului Sfânt! Aşa se întâmplă acum, iar multitudinea mesajelor voastre indică aceasta.” Cardinalul Dolan a amintit că o jurnalistă a fost surprinsă când el i-a confirmat că noul Pontif va aduce o “schimbare radicală” în Biserică. “I-am explicat atunci că Biserica practică schimbarea; adică schimbarea inimii omului, pe care Isus l-a chemat la pocăinţă şi convertire. ‘Fişa postului’ pentru Episcopul Romei este să conserve credinţa, adevărurile care ne-au fost revelate de Dumnezeu, în special prin Fiul Lui, cu fidelitate transmise de Biserica Sa în ultimii două mii de ani, dar şi să înnoiască invitaţia lui Isus la o schimbare a inimii.” Cardinalul îşi încheie articolul de pe blogul său revenind la discuţiile dintre Cardinali: “Se pomenesc anumite nume? Desigur. Dar numele despre care vorbim cel mai des este Preasfântul Nume al lui Isus! Îi veţi rosti Preasfântul Nume şi îi veţi cere să ne trimită harul şi milostivirea Sa? Mulţumesc!”

    înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro