• Cardinalii au celebrat la bisericile lor titulare din Roma

  Cardinalul Timothy Dolan

  11.03.2013, Roma (Catholica) - Cardinalul Timothy M. Dolan a spus presei, în faţa bisericii parohiei Fecioarei de Guadalupe din Roma, că este nerăbdător să înceapă Conclavul şi că acum este mai liniştit ştiind că data a fost fixată. “Abia aştept să începem. Am simţit o pace în mine în momentul în care am hotărât ca marţi să înceapă Conclavul. [...] Cu voia lui Dumnezeu, voi fi acasă înainte de Duminica Floriilor”, a spus el ieri, 10 martie, când a mers să celebreze la biserica sa titulară. Fiecărui Cardinal îi este asociată o biserică din Roma, ca semn al comuniunii cu Episcopul Romei, Papa.

  Agenţia CNA a avut reporteri la mai multe biserici din Roma, constatând numărul mare nu doar de credincioşi ci şi de jurnalişti, care au venit să îi fotografieze şi să îi filmeze în special pe papabili. La biserica Fecioarei de Guadalupe, Cardinalul Dolan a avut de străbătut până la altar printr-o mulţime de credincioşi, pe care i-a salutat cu farmecul său specific. După ce l-a salutat pe părintele paroh, pe fraţii întru preoţie şi pe credincioşi, Arhiepiscopul american a spus: “Auziţi şi să fie secretul nostru – după Catedrala Sf. Patrick din New York, aceasta este biserica mea favorită”, la care credincioşii au izbucnit în aplauze. Le-a amintit urgenţa rugăciunii, “căci noi, Cardinalii ne bazăm pe rugăciunile Poporului lui Dumnezeu”.

  La parohia Fecioarei Victoriei, din inima Romei, Cardinalul Séan P. O’Malley a fost de asemenea întâmpinat de numeroşi jurnalişti, inclusiv italieni. Cardinalul O’Malley şi-a ţinut predica în italiană şi apoi a oferit unele consideraţii în engleză. A invocat Duhul Sfânt să coboare asupra Cardinalilor în timp ce îl vor alege pe Papa. În predică, capucinul a spus: “Vă asigur că mă voi întoarce la Boston după Conclav”, a spus el. “Dumnezeu a ales deja cine va fi noul Papă; trebuie doar să aşteptăm şi vom afla şi noi cine este”, a spus Cardinalul John Olorunfemi Onaiyekan, Arhiepiscop de Abuja (Nigeria), la finalul Liturghiei celebrată în biserica Sf. Saturninus din Roma. “Curajul iertării” este un aspect subliniat de prelatul african, cu referire la victimele creştine din acea regiune. “Putem oferi iertare şi avem dreptul să facem aceasta, deoarece am suferit şi suferim: mii de creştini au fost ucişi sau torturaţi.”

  Cardinalii au ultima lor adunare în această dimineaţă. Mâine, la 10AM, toţi Cardinalii se vor aduna în Bazilica San Pietro pentru a celebra Liturghia pentru alegerea noului Pontif. În jurul orei 5PM vor intra în Conclav şi vor depune un nou jurământ, specific pentru acest proces. Primul vot pentru succesorul Papei Benedict al XVI-lea va avea loc în acea seară, astfel că teoretic prima ocazie de a vedea fumul va fi în jurul orei 7PM (ora Romei).

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro