• Ultima Adunare generală a Cardinalilor înainte de Conclav

  11.03.2013, Vatican (Catholica) - În dimineaţa zilei de luni, 11 martie 2013, a avut loc a 10-a şi ultima Adunare generală a Cardinalilor, la care au participat 152 de Cardinal electori şi neelectori. Au fost aleşi prin tragere la sorţi trei noi membri pentru Adunarea particulară care să îl asiste pe Cardinalul camerlengo în următoarele trei zile în aspectele minore ce ţin de lucrările Conclavului. Cardinalii asistenţi aleşi au fost: din rândul Cardinalilor Episcopi, Cardinalul Antonios Naguib, Patriarh emerit de Alexandria, Egipt; din rândul Cardinalilor Preoţi, Cardinalul Marc Ouellet PSS, prefect al Congregaţiei pentru Episcopi; şi din rândul Cardinalilor Diaconi, Cardinalul Francesco Monterisi, arhipreot emerit al Bazilicii San Paolo fuori le mura.

  “Astăzi au vorbit 28 de Cardinali”, a declarat pr. Federico Lombardi SJ, director al Biroului de Presă al Sfântului Scaun, “aducând numărul total de intervenţii din cadrul celor 10 Adunări generale la 161. A fost o participare largă, chiar dacă şi alţi Cardinali ar fi dorit să participe sau să vorbească din nou. S-a hotărât totuşi să nu mai aibă loc o altă Adunare în această după-amiază, în vederea mutării în Domus Sanctae Marthae şi a pregătirilor pentru Conclav”. În această dimineaţă, între alte teme, s-a discutat despre Institutul pentru Opere Religioase (IOR) – banca Vaticanului. “Cardinalul Tarcisio Bertone, în calitate de preşedinte al Comisiei Cardinalilor pentru supravegherea IOR, a prezentat actualele operaţiuni ale acestei comisii şi procesul de adoptare a normelor de transparenţă pe care le-a stabilit. Evident, s-a vorbit mult şi despre aşteptările şi speranţele pentru viitorul Papă”.

  Pr. Lombardi a oferit apoi informaţii despre evenimentele care vor avea loc în următoarele câteva zile. În jur de 90 de persoane din personalul auxiliar depun jurământul de păstrare a secretului în după-amiaza zilei de luni, la ora 17.30, în Capela Paulină. Aceste persoane, care vor răspunde la nevoile personale şi oficiale legate de procesul de alegere, vor depune jurământul în faţa Cardinalului camerlengo. Liturghia “Pro eligendo Romano Pontifice” va fi celebrată în Bazilica Vaticanului marţi, 12 martie, la ora 10 am. Broşura pentru Liturghie este disponibilă pe situl web al Vaticanului, la secţiunea Oficiului pentru Celebrări Liturgice ale Pontifului Suprem. Liturghia va fi prezidată de Cardinalul Angelo Sodano, decan al Colegiului, şi vor concelebra toţi Cardinalii, inclusiv cei neelectori. Începând de marţi, Televiziunea Vaticanului va avea o cameră de filmat fixată asupra coşului de fum de pe Capela Sixtină, pentru a înregistra imaginile cu fumul. Pe scaunele lor din Capela Sixtină, Cardinalii electori vor găsi Constituţia Apostolică “Universi Dominici Gregis”, “Ordo Rituum Conclavis” (Cartea cu ritualul Conclavului) şi o carte cu Liturgia Orelor.

  Directorul Biroului de Presă al Sfântului Scaun a rezumat de asemenea actele finale ale Conclavului. “Dacă un Cardinal primeşte două treimi din voturi – procentul necesar pentru o alegere – Cardinalul decan al adunării, în acest caz Cardinalul Giovanni Battista Re, îl întreabă ‘Accepţi alegerea ta canonică drept Pontif Suprem?’” După ce primeşte consimţământul celui ales, el îl întreabă ce nume îşi alege ca Papă. “Apoi maestrul ceremoniilor liturgice papale, acţionând ca notar şi având doi maeştri de ceremonii ca martori, chemaţi în acel moment, înregistrează acceptul noului Papă şi numele ales. El arde apoi buletinele de vot pentru fumul alb care indică alegerea Papei. Noul Papă se îmbracă apoi în ‘Camera lacrimilor’- numită astfel poate pentru emoţiile trăite în acele momente. Când se întoarce în Capelă, se citeşte un pasaj evanghelic legat de ministerul petrin, se rosteşte o scurtă rugăciune şi Cardinalii merg, unul câte unul, la noul Pontif, felicitându-l şi promiţându-i ascultarea lor. Papa şi Cardinalii intonează apoi împreună imnul Te Deum”.

  “Există un aspect nou la acest Conclav”, a arătat pr. Lombardi. “Papa, înainte de a merge la balconul central al Bazilicii San Pietro, se va opri în Capela Paulină pentru a se ruga înaintea Preasfântului Sacrament pentru câteva momente. Apoi va merge în balcon pentru a-i saluta pe cei adunaţi şi pentru a da binecuvântarea urbi et orbi”. Referitor la Liturghia de inaugurare a noului pontificat, pr. Lombardi a explicat că nu trebuie să fie celebrată duminica, ci poate avea loc în orice zi a săptămânii. În cele din urmă, a clarificat faptul că prefectul Casei Papale, Arhiepiscopul Georg Ganswein, secretarul personal al Papei emerit, va participa la ceremonia de deschidere a Conclavului, aşa cum este prevăzut în îndatoririle sale.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro