• Cum se produce fumul ce anunţă rezultatele Conclavului

    13.03.2013, Vatican (Catholica) - Diferite ingrediente chimice au înlocuit paiele umede şi catranul pentru a produce fumul folosit pentru a indica lumii rezultatele sesiunilor de vot ale Cardinalilor reuniţi în Conclav. Pr. Thomas Rosica, asistent pe lângă directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, a explicat că şi în 2005 Vaticanul a folosit chimicale pentru a comunica mai bine rezultatele Conclavului. “Într-o Biserică ce a înregistrat progresele remarcabile în spaţiul comunicaţiilor, al tehnologiei electronice şi internetului, Conclavul se foloseşte încă de semnale de fum pentru a spune lumii rezultatele”, a afirmat el într-o declaraţie făcută presei la 11 martie.

    În trecut se foloseau paie umede pentru a provoca fumul alb, pe când catranul dădea fumul negru. Pentru că în mai multe cazuri, din trecut, fumul a provocat “alarme false”, a explicat pr. Rosica, Vaticanul s-a gândit să apeleze la “chimia modernă” pentru a produce un fum mult mai uşor şi clar de identificat. Acum fumul negru este produs de un amestec de perclorat de potasiu, antracen şi sulf, în timp ce fumul alb este produs de un amestec de clorat de potasiu, lactoză şi o răşină naturală de chihlimbar. Pentru arderea buletinelor de vot utilizate, se foloseşte o sobă tradiţională, amplasată chiar în Capela Sixtină. Lângă ea se află o a doua sobă, ce ajută la producerea dincolo de dubii a fumului negru sau alb.

    În funcţie de rezultatul votului, se foloseşte un panou electronic ce pune în utilizare componentele chimice pregătite dinainte de specialişti, acestea dând “culoare” fumului. Deşi sunt folosite două sobe pentru a crea fumul, ele îşi unesc burlanele ieşind deci prin acelaşi horn de pe Capela Sixtină. Pentru prima oară în acest Conclav, sobele au fost folosite ieri, când la 20.42, ora României, a ieşit fum negru, semn că prima rundă de vot nu a adus un nou Papă. Fumul negru a durat câteva minute şi a putut fi observat şi pe un ecran uriaş amplasat în Piaţa San Pietro. Dacă astăzi vom vedea fum alb, el va fi însoţit şi de sunetul clopotelor Bazilicii, deci nu are cum să existe dubii.

    înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro