• Pentru a doua oară fum negru

    13.03.2013, Vatican (Catholica) - Din nou fum negru prin hornul de pe Capela Sixtină. Prin intermediul transmisiunii făcute de televiziunea vaticană şi disponibilă gratuit în toată lumea celor ce au dorit să o preia, fluxul fiind pus la dispoziţie şi prin internet, cei care au stat cu ochii pe horn au văzut un fum (aproape) negru în jurul orei 12.40, ora României. Concluzia celor două runde de vot, desfăşurate în Conclav cu participarea a 115 Cardinali electori, a fost deci că nu s-a ajuns la alegerea unui Papă. Rundele 4 şi 5 de vot vor avea loc după-masă.

    Conform programului publicat înainte de începerea Conclavului, Cardinalii au avut cele două runde de vot, după care s-au întors la Domus Sanctae Marthae, pentru masa de amiază. Voturile se ard maxim de două ori pe zi, cumulând buletinele de vot folosite în cele două runde de dimineaţă, apoi de după-masă. Se ard de asemenea şi orice notiţe făcute de Cardinali. Fumul alb va apărea doar când unul dintre cei votaţi va strânge minim 77 de voturi, reprezentând două-treimi din numărul Cardinalilor electori. Cum comunicaţia cu exteriorul este suspendată, soba este singura cale prin care Cardinalii pot comunica starea voturilor.

    În ciuda ploii, câteva mii de persoane au fost prezente în această dimineaţă în Piaţa San Pietro, sperând să vadă fumul alb şi să fie cât mai aproape de balconul Bazilicii unde noul Papă ar urma să apară. Pr. Kevin Elgrave, preot din Arhidieceza de Toronto, student la Roma, s-a aflat în faţă, în mână cu o umbrelă, cu steagul Canadei şi cu un rozariu. “Nu aş fi lipsit pentru nimic în lume, că plouă, că nu plouă”, a spus el pentru CNS. “Este important să stăm în piaţă şi se ne rugăm, să fim aproape de Cardinali.”

    înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro