• Conclavul: desfăşurare normală până acum

  13.03.2013, Vatican (Catholica) - În această dimineaţă, la 7.45AM, ora Romei, Cardinalii care îl aleg pe Papa au plecat de la Domus Sanctae Marthae spre Capela Paulină, unde au celebrat Liturghia de la 8.15AM până la 9.15AM. De la 9.30AM au intrat în Capela Sixtină şi, după ce s-au rugat Liturgia Orelor, au trecut la cele două runde de vot de dimineaţa. “Fumata”, din nou de culoare neagră, a apărut la 11.40, cu 20 de minute înainte de momentul la care era aşteptat. De la 13.00, la Centrul Media organizat în Palatul Nervi din Vatican, pr. Federico Lombardi SJ, director al biroului de presă al Sfântului Scaun, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai tuturor agenţiilor media care sunt în Roma pentru a informa despre Conclav. Au secondat, ca de obicei în ultimele săptămâni, preotul spaniol Jose Maria Gil Tamayo şi preotul canadian Thomas Rosica.

  “Trăim un moment de o frumuseţe şi o intensitate deosebită”, a spus pr. Lombardi. “Am ajuns în etapa finală a perioadei ce a început luna trecută cu retragerea Papei Benedict al XVI-lea şi care se va încheia cu alegerea Succesorului său. Putem să simţim cum entuziasmul creşte: putem să vedem şi să simţim aceasta. Ieri seară erau deja numeroase persoane aşteptând ‘fumata’, chiar mai mulţi decât m-aş fi aşteptat eu. Este un semn al climatului liniştit şi bucuros ce caracterizează aceste zile şi îmi aminteşte de alegerea, acum opt ani, a Papei Benedict al XVI-lea, când oamenii s-au strâns cât de rapid au putut, venind pe jos pentru că traficul era blocat, umplând Piaţa San Pietro pentru a-l saluta pe noul lor Episcop, pe Episcopul Romei şi Păstorul Bisericii Universale. Atunci şi acum am simţit afecţiunea pe care romanii o au pentru Papa, primindu-l mereu cu căldură de oriunde ar veni el.”

  Referindu-se la rezultatele negative ale primelor trei runde de vot, pr. Lombardi a spus: “Ieri nimeni nu se aştepta la fum alb şi nici astăzi. Este foarte normal. Privind înapoi, la istoria Conclavelor din secolul trecut, doar Papa Pius al XII-lea, la începutul celui de-al doilea război mondial, a fost ales după trei ture de vot.” De asemenea, iezuitul a explicat că, în opinia sa, nici unul dintre Cardinalii care participă la Conclav nu este bolnav. “O arată rapiditatea voturilor. Folosirea ‘infirmarii’-lor (cei care duc urnele de vot dacă vreunul dintre candidaţi este prea bolnav ca să se deplaseze până la Capela Sixtină) ar fi cerut mai mult timp. De aceea cred că sunt cu toţii în Capela Sixtină.” După enormul fum negru de ieri, mulţi au întrebat despre componentele chimice folosite (a se vedea ştirea Cum se produce fumul ce anunţă rezultatele Conclavului). Pr. Lombardi a clarificat: “Fumul nu a afectat frescele lui Michelangelo şi nici nu a pus în pericol sănătatea Cardinalilor. Prelaţii sunt toţi bine, într-o stare de spirit bună, iar în această dimineaţă unii au venit pe jos la Capela Paulină, unde au celebrat Liturghia înainte să intre în Capela Sixtină.”

  A mai amintit că ieri l-a salutat pe Arhiepiscopul Georg Ganswein, prefect al Casei Pontificale şi secretar personal al Papei emerit Benedict al XVI-lea, care a spus că acesta urmăreşte cu atenţie evenimentele din aceste zile, inclusiv Liturghia “pro eligendo Romano Pontifice” celebrată ieri în Bazilica San Pietro, prezidată de decanul Colegiului Cardinalilor, Cardinalul Angelo Sodano. Pr. Lombardi a mai adăugat că Papa emerit nu va participa la Liturghia de inaugurare a noului pontificat şi că Arhiepiscopul Ganswein va rămâne până la finalul Conclavului, deoarece la Castel Gandolfo există un alt secretar personal care să îl asiste pe fostul Episcop al Romei. Pentru a oferi o idee despre atmosfera din Conclav, pr. Lombardi a repetat câteva cuvinte ale Cardinalului german Karl Lehman, care a mai participat şi anterior la un Conclav. El spunea că atmosfera din Capela Sixtină nu este nici rece şi nici foarte ceremonioasă, ci de o înaltă spiritualitate şi solemnitate. “Se apropie încet de altar, cu votul ţinut bine vizibil în mână, (şi după ce jură pentru votul dat) fiecare se întoarce la locul lui tot încet. Cardinalii nu vorbesc tare şi atmosfera, prezidată de ‘Judecata de Apoi’ a lui Michelangelo, imprimă o impresie foarte puternică, de care nu poţi scăpa cu uşurinţă”, spunea Cardinalul german.

  Pr. Lombardi a mai vorbit şi despre modul în care Cardinalii îşi petrec momentele libere la Domus Sanctae Marthae. A spus că prinţii Bisericii pot folosi timpul cum doresc ei: odihnindu-se, rugându-se în capele, schimbând opinii pentru a ajunge la o alegere comună, sau altele.

  înapoi la ştiri

 

www.catholica.ro